Inval Noordoost-Syrië: ‘Een militaire escalatie kan dramatische gevolgen hebben’

11 oktober 2019

UNICEF-directeur Henrietta Fore maakt zich grote zorgen om de duizenden kinderen in Noordoost-Syrië.

Veel kinderen lopen gevaar door oplaaiend geweld in Syrië.

Veel kinderen lopen gevaar door oplaaiend geweld in Syrië. 

Veel kinderen lopen gevaar door oplaaiend geweld in Syrië. 

“UNICEF is zeer bezorgd over de laatste ontwikkelingen in Noordoost-Syrië,” zegt Henrietta Fore, directeur van UNICEF Internationaal. “Ik roep alle partijen met klem op om kinderen en de voorzieningen waarvan ze afhankelijk zijn te beschermen, in overeenkomst met de mensenrechten en het humanitair oorlogsrecht. De inzet van explosieven op plekken waar mensen wonen schaadt kinderen en dat is onacceptabel.”

'Zorg voor een politieke oplossing'

Fore voorziet grote problemen voor hulpverleners. “Een militaire escalatie kan dramatische gevolgen hebben voor de bescherming van en hulpverlening aan duizenden kwetsbare kinderen. Zoals we al zo vaak hebben gezegd: de enige oplossing voor dit conflict is een politieke. Alle betrokkenen moeten zich tot het uiterste beheersen als het om de inzet van geweld gaat.”

Update 11 oktober 2019

Tienduizenden mensen, waaronder veel kinderen, zijn ontheemd sinds het geweld escaleerde. UNICEF herhaalt dat de enige oplossing voor het brutale conflict in Syrië een politieke oplossing is. De bescherming van kinderen in het noordoosten en de rest van Syrië moet altijd prioriteit krijgen. Terwijl het geweld escaleert in het noordoosten, lopen duizenden kinderen een onmiddellijk risico. UNICEF dringt er bij alle partijen op aan kinderen en de infrastructuur waarvan zij afhankelijk zijn te beschermen, in overeenstemming met de internationale mensenrechten en het humanitair recht.

UNICEF blijft aanwezig in een deel van het gebied en heeft een maandvoorraad water, medicijnen en voeding opgeslagen voor 45.000 kinderen en vrouwen. Dat geldt ook voor winterkleding voor kinderen jonger dan vijf jaar. Extra hulpgoederen zitten in de pijplijn.

Actueel:

  • UNICEF en andere hulporganisaties proberen vluchtelingen op te vangen in scholen en gebouwen in aanbouw.
  • Belangrijke waterinstallaties zijn aangevallen, waaronder een watervoorziening voor minstens 400.000 mensen. Het pompstation is buiten gebruik vanwege het geweld. Technisch en operationeel personeel kan het vanwege het oorlogsgeweld nog niet repareren. 
  • Naar verluidt zijn twee scholen overgenomen voor militair gebruik.
Kinderen uit Noordoost-Syrië arriveren in Tall Tamr in het noordwesten van het land.

Kinderen uit Noordoost-Syrië arriveren in Tall Tamr in de provincie Hasakeh in het noordwesten.

Kinderen uit Noordoost-Syrië arriveren in Tall Tamr in de provincie Hasakeh in het noordwesten.

Families uit Noordoost-Syrië arriveren in Tall Tamr in het noordwesten van het land.

Tienduizenden gezinnen zijn voor het geweld op de vlucht.

Tienduizenden gezinnen zijn voor het geweld op de vlucht.