1 miljoen kinderen kregen hulp na tsunami

27 september 2019

Meer dan 1 miljoen kinderen en hun familieleden kregen levensreddende hulp, sinds de dodelijke tsunami Sulawesi raakte, in september 2018. Die doodde meer dan 2000 mensen, 4.400 raakten gewond. Ongeveer 525.000 kinderen bleven achter zonder eten, gezondheidszorg en onderwijsmogelijkheden. UNICEF kon de hulp geven mede dankzij geld dat Giro555 met de nationale actie vorig jaar ophaalde.

Kinderen leren handen wassen in een school in Sulawesi

Sisil Agustin is 12 en demonstreert hoe je je handen goed moet wassen, in een klaslokaal in Sulawesi. 

Sisil Agustin is 12 en demonstreert hoe je je handen goed moet wassen, in een klaslokaal in Sulawesi. 

Na de ramp zorgde UNICEF voor het herenigen van 49 zoekgeraakte kinderen met hun familie. 21.000 kinderen kregen psychosociale hulp om de trauma’s te verwerken. Meer dan 776.000 kinderen kregen een vaccinatie tegen mazelen en rode hond. 450.000 mensen kregen toegang tot schoon drinkwater. Ook hielp UNICEF ouders om hun kleine kinderen goed eten te geven.

Om beter voorbereid te zijn op een volgende ramp kregen hulpverleners de afgelopen maanden training in het geven van psychosociale hulp, het opsporen van zoekgeraakte familieleden en het voorkomen van honger en ziekte bij kinderen.

Van noodhulp naar structurele verbeteringen

‘In een land dat gevoelig is voor natuurrampen, is het cruciaal dat we samenwerken om de kinderen te helpen als ze getroffen worden. Maar het is nog belangrijker om een wereld te creëren die haar kostbaarste, jongste inwoners beschermt’, aldus Debora Comini, directeur van UNICEF in Indonesië.

Samen met de Indonesische regering heeft UNICEF 1200 schoolgebouwen gecontroleerd; slechts 135 bleken veilig. Duizenden scholieren moeten daarom nog gebruik maken van schooltenten en andere tijdelijke onderkomens. De komende tijd worden er permanente scholen gebouwd. Ook helpt UNICEF bij het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs, de sanitaire voorzieningen en de gezondheidszorg.