UNICEF-directeur blikt terug en vooruit op 30 jaar Kinderrechtenverdrag

18 september 2019

Dit jaar bestaat het Kinderrechtenverdrag 30 jaar. UNICEF's Internationaal Directeur Henrietta Fore schrijft een brief aan de jeugd.

Executive Director Fore in Mozambique

UNICEF's Internationaal directeur Henrietta Fore uit haar zorgen en hoop voor de toekomst.

UNICEF's Internationaal directeur Henrietta Fore uit haar zorgen en hoop voor de toekomst.

Veel verbeterd

In dertig jaar is er heel veel verbeterd voor kinderen en jongeren wereldwijd. Het aantal kinderen dat naar de basisschool gaat is met 40 procent toegenomen, chronische ondervoeding onder kinderen daalde met 100 miljoen. Kwamen er dertig jaar geleden elke dag 1000 nieuwe poliopatiënten bij, dat aantal is inmiddels met 99 procent verminderd. Allemaal dankzij fantastische vooruitgang in de wetenschap en wereldwijde inzet voor kinderrechten.   

Vooruitblikken

Maar ondanks dat er enorme vooruitgang is geboekt, zijn er nog veel uitdagingen en problemen. Henrietta Fore heeft daarom een brief aan de jeugd geschreven. Hierin lezen we haar hoop, ideeën voor oplossingen en innovaties om die uitdagingen aan te gaan en hoe nieuwe kansen kunnen worden gegrepen. De onderwerpen die ze aankaart zijn mentale weerbaarheid van jongeren, kinderen op de vlucht, stateloosheid van baby's zonder officieel geboortecertificaat en onderwijs en vaardigheden voor de toekomst: het UNICEF programma Generation Unlimited.

Fore zegt "Deze zorgen zijn groot, maar ik heb hoop. En mijn grootste reden om hoop te hebben zijn jullie, de kinderen en jongeren van vandaag, vanwege de roep om actie die jullie uiten en de kracht die jullie hebben om de wereld om je heen te vormen. Net zoals de kinderen van 1989 intussen leiders zijn geworden, zijn jullie de leiders van de toekomst. Jullie inspireren ons. Wij willen samen met jullie werken aan oplossingen. Om een betere toekomst te bouwen voor jezelf en voor de wereld, die straks van jullie is."

De brief staat als opiniestuk in Trouw op 18 september 2019

Wil je meer? Lees dan de volledige (Engelse) versie van de brief