Acht jaar oorlog in Syrië: kinderen lijden nog steeds

14 maart 2019

De oorlog in Syrië is in zijn nadagen, maar dat betekent niet dat het leed voor de kinderen in dit land geleden is. In onder meer Idlib en Rukban hebben ze nog steeds dringend hulp nodig.

Syrië staat nog steeds in brand

Nu de oorlog zijn negende jaar ingaat, herinnert UNICEF de wereldgemeenschap er opnieuw aan dat de kinderen van Syrië het meest lijden en het meest te verliezen hebben. Met elke dag dat het conflict voortduurt, steelt het een dag van hun kindertijd.

  • In Idlib, in het noordwesten van Syrië, zijn in de afgelopen weken door een toename van geweld naar verluidt alleen al 59 kinderen gedood. 
  • De situatie van gezinnen in Rukban - nabij de Jordanese grens -  blijft wanhopig, met beperkte toegang tot voedsel, water, onderdak, gezondheidszorg en onderwijs. 
  • In Al Hol in het noordoosten is de situatie erg verslechterd. Het kamp is op dit moment de thuisbasis van meer dan 65.000 mensen, waaronder zo'n 240 alleenstaande kinderen. Sinds januari van dit jaar overleden bijna zestig kinderen, terwijl ze de 300 kilometer lange trek vanuit Baghouz naar Al Hol maakten. 
  • Het lot van kinderen van buitenlandse strijders in Syrië blijft onduidelijk. UNICEF dringt er bij de lidstaten op aan om verantwoordelijkheid te nemen voor kinderen van hun burgers en om te voorkomen dat ze staatloos worden. 

UNICEF blijft kinderen en hun families in Syrië en de buurlanden helpen met basisvoorzieningen op het gebied van gezondheid, onderwijs, bescherming en voeding. 

Hulpverlener Ahmed Al-Khateeb leert een meisje keyboard spelen in de 'Musiqati' klas in een UNICEF-opvangcentrum in het Azraq-vluchtelingenkamp, Jordanië.

Hulpverlener Ahmed Al-Khateeb leert een meisje keyboard spelen in een UNICEF-opvangcentrum in het Azraq-vluchtelingenkamp, Jordanië. UNICEF's muziektherapieprogramma helpt kinderen hun gevoelens te leren uitdrukken, zodat ze de trauma's van de oorlog beter kunnen verwerken.

Hulpverlener Ahmed Al-Khateeb leert een meisje keyboard spelen in een UNICEF-opvangcentrum in het Azraq-vluchtelingenkamp, Jordanië. UNICEF's muziektherapieprogramma helpt kinderen hun gevoelens te leren uitdrukken, zodat ze de trauma's van de oorlog beter kunnen verwerken.

Muziektherapie heelt wonden 

"Syrische kinderen hebben dingen moeten doorstaan waar niemand getuige van zou moeten zijn. Veel van hen houden er onzichtbare wonden aan over. Psychosociale hulp - zoals projecten met muziek en kunst - is een krachtig middel om kinderen te helpen omgaan met hun vreselijke ervaringen. Ze kunnen zo stap voor stap weer contact maken met hun kind-zijn,” zegt Geert Cappelaere, directeur voor UNICEF in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Een voorbeeld hiervan is muziekproject ‘11’, waarbij kinderen liedjes leerden over familiebanden, vrede en wederopbouw. “Zonder dit soort steun is de kans groter dat ze getraumatiseerd blijven, met grote gevolgen voor de rest van hun leven.” 

Tijdens de crisis in Syrië heeft UNICEF 757.000 kinderen bereikt met psychosociale hulp in Syrië zelf en de buurlanden. De kinderen konden in een veilige omgeving spelen, zingen, tekenen, leren en sporten.

Acht jaar Syrië: een zware tol voor kinderen
  • In 2018 alleen al werden 1.106 kinderen gedood tijdens gevechten - het hoogste aantal ooit in één jaar sinds het begin van de oorlog. Dit zijn alleen de cijfers die de VN heeft kunnen verifiëren, wat betekent dat de werkelijke cijfers waarschijnlijk nog veel hoger zijn. 
  • Landmijnen zijn nu de belangrijkste oorzaak van kindslachtoffers in het hele land; niet-ontplofte munitie eiste vorig jaar 434 doden en gewonden. 
  • 2018 telde 262 aanvallen tegen onderwijs en gezondheidszorg, ook een recordhoogte.