3,4 miljard euro nodig voor 41 miljoen kinderen in nood

29 januari 2019

Ook in 2019 blijft noodhulp hard nodig voor miljoenen kinderen wereldwijd. Kinderen die leven in zwaar getroffen landen en geen toegang hebben tot bescherming. Hun veiligheid, welzijn en toekomst zijn hierdoor in groot gevaar.

Kinderen in de gehavende stad Douma, Oost Ghouta in Syrië.

Kinderen in de gehavende stad Douma, Oost Ghouta in Syrië.

Kinderen in de gehavende stad Douma, Oost Ghouta in Syrië.

Miljarden voor miljoenen

In 2019 is 3,4 miljard euro nodig voor hulp aan 41 miljoen kinderen in nood, staat in het vandaag door UNICEF gepubliceerde rapport Humanitarian Action for Children.

Met het geld wil UNICEF in 59 landen zorgen voor schoon water, voeding, onderwijs, gezondheid en kinderbescherming. Alleen Jemen heeft al 462 miljoen euro voor hulp nodig.

"Miljoenen kinderen lijden onder conflicten en rampen", zegt UNICEF-directeur Henrietta Fore. "De impact van ons werk moet niet worden onderschat. Kinderen hebben bescherming nodig en hulp om hun trauma’s te verwerken. Anders kunnen ze niet genezen van de littekens van de oorlog."  Voor het kinderbeschermingswerk van UNICEF, gericht op 34 miljoen kinderen, is dit jaar 339 miljoen euro nodig. Kinderbescherming moet misbruik, verwaarlozing, uitbuiting, trauma en geweld voorkomen en stoppen.

Jemen, Syrië en DRC

De situatie is in Jemen het meest ernstig; 6,6 miljoen kinderen krijgen niet de nodige bescherming. Syrië volgt met 5,5 miljoen kinderen en in de Democratische Republiek Congo (DRC) leven 4 miljoen kinderen die dringend bescherming nodig hebben.

Gewond meisje wordt behandeld in ziekenhuis

Een gewond meisje wordt behandeld in het Althawra-ziekenhuis in Hodeidah, Jemen. Ze raakte gewond terwijl ze samen met haar broers en haar oom op de vlucht waren voor het geweld in haar stad. UNICEF-teams leverden antibiotica, injectiespuiten, infuusvloeistof, voedsel en hygiënekits. Er wonen momenteel minstens 300.000 kinderen in en rond de havenstad. Miljoenen kinderen in Jemen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

Een gewond meisje wordt behandeld in het Althawra-ziekenhuis in Hodeidah, Jemen. Ze raakte gewond terwijl ze samen met haar broers en haar oom op de vlucht waren voor het geweld in haar stad. UNICEF-teams leverden antibiotica, injectiespuiten, infuusvloeistof, voedsel en hygiënekits. Er wonen momenteel minstens 300.000 kinderen in en rond de havenstad. Miljoenen kinderen in Jemen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

Steun hard nodig

Kinderen die continu leven met geweld of conflicten hebben veel last van stress. Vooral jonge kinderen leiden daaronder. Zonder de juiste hulp heeft die stress negatieve en vaak levenslange gevolgen voor hun ontwikkeling. UNICEF roept de internationale gemeenschap op om kinderen in noodsituaties te beschermen. Daar is veel geld voor nodig. 

"Het is van cruciaal belang om kwetsbare kinderen de steun te geven die ze nodig hebben, maar zonder internationale steun zullen velen hiervan verstoken blijven", zegt Manuel Fontaine, directeur van de UNICEF-noodprogramma's. ‘De internationale gemeenschap moet zich inzetten voor de bescherming van alle kinderen in noodsituaties.’

Kinderen krijgen fysiotherapie in een door UNICEFondersteund centrum in Aden, Jemen

Kinderen krijgen fysiotherapie in een door UNICEFondersteund centrum in Aden, Jemen

Kinderen krijgen fysiotherapie in een door UNICEFondersteund centrum in Aden, Jemen

“UNICEF is erg blij met de financiële noodhulpsteun van de Nederlandse overheid”, zegt Sasja Bökkerink, van UNICEF Nederland. “Met de ongeoormerkte noodhulpsteun die zij al enkele jaren geven, kan UNICEF snel hulp verlenen aan kinderen in nood, ook op plekken die minder groot in het nieuws zijn. We hopen dat deze steun ook de komende jaren wordt voortgezet.” 

Naast de steun van de overheid is het natuurlijk ook geweldig dat veel mensen ons werk steunen met hun donaties. Daarmee kunnen veel kinderen worden bereikt en dat is hard nodig. 

In 2019 vieren we de 30ste verjaardag van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind en de 70ste verjaardag van de Conventies van Genève, maar vandaag zijn meer landen verwikkeld in interne of internationale conflicten dan op enig ander moment in de afgelopen drie decennia. De veiligheid en het welzijn van miljoenen kinderen komt hierdoor in het gedrang