Honger in Jemen: het verhaal van Yahya

27 december 2018

In Jemen worden de levens van miljoenen kinderen bedreigd. Zo ook het leven van Yahya – hij is slechts negen maanden oud. Yahya’s leven is niet alleen direct in gevaar door het gewelddadige conflict, maar hij voert zelf ook dagelijks een andere zware strijd: een strijd tegen ernstige ondervoeding.

Baby Yahya wordt stevig vastgehouden door zijn vader.

Baby Yahya wordt stevig vastgehouden door zijn vader.

Baby Yahya wordt stevig vastgehouden door zijn vader.

Yahya woont met zijn familie in een buitenwijk van de Jemenitische hoofdstad Sana’a. De ouders van Yahya probeerden hun jonge zoon met al hun macht voldoende te voeden, maar door het voortdurende conflict en de bijgaande economische crisis werd dit steeds moeilijker. Yahya’s situatie verergerde snel.

Yahya’s aangrijpende verhaal is er helaas één van velen in Jemen: zo’n 1,8 miljoen kinderen zijn ondervoed. Bijna 400.000 kinderen zijn zelfs ernstig acuut ondervoed, zonder behandeling zullen sterven. Elke dag vechten zij voor hun leven.   

Geen gevecht voor kinderen

Geen enkel kind zou zo’n gevecht moeten hoeven voeren. UNICEF doet er daarom alles aan om ondervoeding in Jemen tegen te gaan. Ondanks de complexe aard van de humanitaire crisis, weet UNICEF de meest kwetsbare kinderen toch te bereiken.

UNICEF en partners zijn aanwezig in Jemen en screenen kinderen op ondervoeding in (mobiele) medische klinieken verspreid over het land. Door de omvang van de bovenarm van een kind te meten met het zogenoemde MUAC-meetlint, kan de ernst van de ondervoeding bepaald worden. De ernst van de ondervoeding bepaalt ook de nodige vervolgstappen. Zo krijgen ondervoede kinderen - zonder ernstige ziekteverschijnselen - direct therapeutische voeding toegediend, waardoor zij snel aansterken. Kinderen die al wel ernstig ziek zijn, worden medisch behandeld. UNICEF staat de kinderen bij in hun gevecht tegen ondervoeding - zo ook Yahya:

In oktober 2018 kon Yahya’s vader zijn zoon naar één van de medische klinieken van UNICEF brengen. Yahya werd hier gewogen en zijn bovenarm werd opgemeten met het MUAC-meetlint. Yahya bleek ernstig ondervoed te zijn. Direct kreeg Yahya therapeutische voeding toegediend. Yahya sterkte snel aan.

Yahya wordt gewogen. Zijn vader wijkt niet van zijn zijde.

Yahya wordt gewogen. Zijn vader wijkt niet van zijn zijde.

Yahya wordt gewogen. Zijn vader wijkt niet van zijn zijde.

Veerkrachtige gemeenschappen

UNICEF verleent niet alleen directe hulp aan kinderen in nood, maar mobiliseert ook gemeenschappen in de strijd tegen ondervoeding. UNICEF doet dit door zorgverleners in de gemeenschap te trainen in het herkennen van ondervoeding bij jonge kinderen en hen de noodzakelijke vervolgstappen uit te leggen. Omdat ondervoeding in veel gevallen een geleidelijk proces is, is vroegtijdige herkenning essentieel. Dit is gemakkelijker binnen de gemeenschap. UNICEF helpt de veerkrachtigheid van gemeenschappen te vergroten.

De ernst van Yahya’s ondervoeding werd bepaald door het gebruik van het MUAC-meetlint. De rode kleur op het lint duidt aan dat Yahya ernstig ondervoed is en direct therapeutische voeding moet krijgen.

De ernst van Yahya’s ondervoeding werd bepaald door het gebruik van het MUAC-meetlint. De rode kleur op het lint duidt aan dat Yahya ernstig ondervoed is en direct therapeutische voeding moet krijgen.

De ernst van Yahya’s ondervoeding werd bepaald door het gebruik van het MUAC-meetlint. De rode kleur op het lint duidt aan dat Yahya ernstig ondervoed is en direct therapeutische voeding moet krijgen.

Hulp blijft hard nodig

Sinds de start van 2018 heeft UNICEF meer dan 200.000 ernstig ondervoede kinderen behandeld. Ook kregen honderdduizenden kinderen essentiële vitaminen en mineralen toegediend. Hulp is en blijft echter hard nodig.