'Vluchtelingenkinderen zijn alles kwijt, maar niet hun hoop'

12 december 2018

Robert Jenkins, directeur van UNICEF Jordanië, schetst een beeld van het dagelijks leven in het Jordaanse vluchtelingenkamp Za’atari. Er wonen 44.000 kinderen met een onzekere toekomst.

Anwar (14) en Dina (15) wonen in vluchtelingenkamp Za'atari in Jordanië. Tijdens 'Start-Up Za'atari', een evenement van UNICEF en The One Foundation, maakten ze een powerbank voor lampen. 'Dan kunnen kinderen toch hun huiswerk maken als er geen elektriciteit is.'

Anwar (14) en Dina (15) wonen in vluchtelingenkamp Za'atari in Jordanië. Tijdens 'Start-Up Za'atari', een evenement van UNICEF en The One Foundation, maakten ze een powerbank voor lampen. 'Dan kunnen kinderen toch hun huiswerk maken als er geen elektriciteit is.'

Anwar (14) en Dina (15) wonen in vluchtelingenkamp Za'atari in Jordanië. Tijdens 'Start-Up Za'atari', een evenement van UNICEF en The One Foundation, maakten ze een powerbank voor lampen. 'Dan kunnen kinderen toch hun huiswerk maken als er geen elektriciteit is.'

Waar lopen jullie tegenaan met UNICEF?

'De winter is in aantocht, de nachten worden kouder. In Jordanië kan het sneeuwen, vriezen en stormen van december tot half februari. Er is een tekort aan basisvoorzieningen zoals dekens en verwarming, hiervoor zijn we onze wintercampagne gestart.'

Wat moet er op korte termijn worden verbeterd?

'We hebben inmiddels 182 kilometer aan waterleidingen en 63 kilometer aan riolering aangelegd in Za’atari. Nu is het zaak om deze voorzieningen zo betrouwbaar en efficiënt mogelijk te laten functioneren. Daarnaast richten we ons op het verbeteren en waarborgen van de kwaliteit van scholing en onderwijs.'

Jeugdwerkloosheid is een groot probleem. Is er uitzicht op verbetering?

'Van de jongeren tussen de 15 en 19 jaar heeft 43 procent geen werk. Onder jongeren tussen de 20 en 24 jaar is dat 39 procent. Door middel van innovatieve onderwijsprogramma’s leren wij hun de skills en vaardigheden die nodig zijn voor de toekomstige arbeidsmarkt. Zowel soft skills, zoals samenwerken en communiceren, als hard skills: timmerwerk, elektrotechniek en het repareren van fietsen bijvoorbeeld.'

Hoe is het om als westerling te werken in Za’atari?

'Ik beschouw het als een privilege om daar elke dag deel van te mogen uitmaken. Om een 9-jarig jongetje met zijn rugzakje ‘s morgens vol goede moed naar zijn rekenles te zien lopen. Ik bewonder zijn veerkracht, en die van alle andere vluchtelingenkinderen en hun families. Ondanks dat zij alles kwijt zijn geraakt en onder uitdagende omstandigheden moeten zien te overleven, hebben zij de hoop nog niet verloren.'

Lees het hele artikel op de website van het NRC