'De veerkracht van Syrische kinderen is echt bijzonder'

5 december 2018

In Syrië staan de rechten van kinderen continu onder druk. Hoe vergaat het hun op weg naar de winter?

Abdullah (8) is gevlucht uit Aleppo en woont nu in Idlib. "Ik ben bang voor oorlogsgeluiden." Op school kan hij praten over wat hij heeft meegemaakt.

Abdullah (8) is gevlucht uit Aleppo en woont nu in Idlib. "Ik ben bang voor oorlogsgeluiden." Op school kan hij praten over wat hij heeft meegemaakt.

Abdullah (8) is gevlucht uit Aleppo en woont nu in Idlib. "Ik ben bang voor oorlogsgeluiden." Op school kan hij praten over wat hij heeft meegemaakt.

Kunnen de kinderen die veel geweld hebben meegemaakt nog wel kind zijn en zorgeloos spelen? Volgens Fran Equiza, directeur van UNICEF Syrië, heeft de oorlog op alle Syrische kinderen psychosociale impact. "Bij sommigen een heel zware. We zien de laatste tijd meer vechtende en agressieve kinderen op de scholen. Dat komt vaak doordat ze zijn blootgesteld aan conflicten die met geweld of de dood zijn beslecht. De rol van de leraren is daarom ongelofelijk belangrijk."

Syrische veerkracht

"Gelukkig zien we ook dat kinderen altijd kinderen blijven. Ongeacht waar ze vandaan komen, willen ze spelen en leren. Zo ontmoette ik een meisje uit Raqqa, dat vijf jaar op IS-territorium leefde en vreselijke dingen had meegemaakt. Ze was schichtig en stil, maar toen ze naar school mocht, werd ze direct weer speels, nieuwsgierig en vrolijk. De veerkracht van Syrische kinderen is echt bijzonder."

Educatie biedt toekomst

Er zijn echter nog steeds 5,6 miljoen Syrische kinderen die bescherming nodig hebben, benadrukt Equiza. "Dat zijn kinderen die in onveiligheid leven en niet naar school kunnen. Sinds het begin van de oorlog is één op de drie scholen in Syrië verdwenen. Veel andere zijn beschadigd. Terwijl alle kinderen en hun ouders vooral educatie willen. Overal waar ik kom is dat het eerste waar mensen over beginnen. Ze zijn ervan overtuigd dat je met educatie kinderen een toekomst biedt."

Kind centraal

Kinderen hebben basisvoorzieningen nodig. Sterker nog, daar hebben ze recht op. Hoe kunnen we vanuit Nederland invloed uitoefenen op de rechten van kinderen? Equiza: "Het is onze taak kinderen te beschermen zodat ze kunnen opgroeien. Dat moet centraal staan in de politieke discussies die over Syrië worden gevoerd. Kinderen betalen altijd de hoogste prijs in conflictsituaties. Het belangrijkste is dat een kind niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor wat volwassenen doen. En hoewel het beter gaat, is er nog erg veel te doen. Er is nog veel ondervoeding, tekort aan schoon water en er is een inhaalslag nodig met vaccinaties tegen besmettelijke ziekten, zoals polio en mazelen. Bovendien is de winter in aantocht."

Lees het hele artikel op de website van het NRC