Prinses Beatrix ontmoet winnaars van het Kinderrechten Filmfestival op de Cariben

30 november 2018

UNICEF’s beschermvrouwe prinses Beatrix heeft op Bonaire een bezoek gebracht aan de Strea Briante School, een school voor speciaal onderwijs. De school is de winnaar van de eerste editie van het Caribisch UNICEF Kinderrechten Filmfestival.

UNICEF’s beschermvrouwe Prinses Beatrix heeft op Bonaire een bezoek gebracht aan de Strea Briante School. De school is de winnaar van de eerste editie van het Caribisch UNICEF Kinderrechten Filmfestival.

UNICEF’s beschermvrouwe Prinses Beatrix heeft op Bonaire een bezoek gebracht aan de Strea Briante School. De school is de winnaar van de eerste editie van het Caribisch UNICEF Kinderrechten Filmfestival.

UNICEF’s beschermvrouwe Prinses Beatrix heeft op Bonaire een bezoek gebracht aan de Strea Briante School. De school is de winnaar van de eerste editie van het Caribisch UNICEF Kinderrechten Filmfestival.

Prinses Beatrix is donderdagochtend enthousiast ontvangen door de leerlingen van de Strea Briante School. Na het welkomstwoordje van schooldirecteur Jubella Balentin en Marlies Filbri van UNICEF Nederland kreeg Maya Stewart het woord. Zij is de scholier die de winnende tekening maakte over het recht van alle kinderen op gelijke behandeling. Zij citeerde uit de speech die zij hield in Curaçao nadat zij de finale hadden gewonnen: ‘Alle kinderen hebben hun best gedaan, alle kinderen zijn een ster. Ik weet hoe het voelt om te verliezen maar ik weet nu ook hoe het voelt om te winnen!’

Ezjel

Na deze introductie kwam de winnende film ‘Ezjel’ op het scherm. Die gaat over de slechtziende jongen Ezjelmar die op school gepest wordt om zijn handicap. Met de film wonnen de leerlingen niet alleen de eerste editie van het Caribisch UNICEF Kinderrechten Filmfestival, maar ook de publieksprijs op de Nederlandse finale in Amsterdam. Aansluitend gingen de prinses en de scholieren met elkaar in gesprek over kinderrechten. Marlies Filbri: ‘Het was fantastisch om te zien hoe vrij de kinderen met prinses Beatrix in gesprek gingen over kinderrechten en hoeveel de kinderen daarover konden vertellen.’

Kinderrechten

Met het Kinderrechten Filmfestival wil UNICEF op een actieve en creatieve manier kinderen in Nederland en op Caribisch Nederland bewustmaken van hun rechten en met hen hierover in gesprek gaan. Door het maken van een film gaan kinderrechten écht leven. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor ouders en leerkrachten die hun kinderen en leerlingen in een film zien schitteren.

De eerste editie was een groot succes. UNICEF wil graag door met het festival omdat het een positieve en effectieve manier is om kinderen én volwassenen bekend te maken met de rechten van kinderen. Er is dan ook vraag naar een tweede editie onder scholen dus UNICEF Nederland gaat hard aan de slag om de benodigde financiering bij elkaar te krijgen.