Jemen: humanitaire toegang van levensbelang

28 november 2018

Het intensieve geweld in Hodeidah van de afgelopen weken heeft een enorme impact gehad op de havenstad. Niet alleen direct op haar burgers, maar ook op de civiele infrastructuur: veel ziekenhuizen en klinieken zijn zwaar beschadigd of worden bezet en gebruikt voor militaire doeleinden.  

Een meisje wordt behandeld in het Al Thawrah ziekenhuis in Hodeidah, Jemen.

Een meisje wordt behandeld in het Al Thawrah ziekenhuis in Hodeidah, Jemen.

Een meisje wordt behandeld in het Al Thawrah ziekenhuis in Hodeidah, Jemen.

Al Thawrah ziekenhuis

Vooral de situatie rondom het Al Thawrah ziekenhuis is uiterst zorgelijk. Al Thawrah is het enige ziekenhuis in Hodeidah dat zowel spoedeisende hulp verleent als cholera en ondervoeding behandelt. Het ziekenhuis is nog open, maar bevindt zich aan de frontlinie van het conflict. Hernieuwd geweld kan leiden tot een noodgedwongen sluiting van het ziekenhuis. Hierdoor zou een essentiële levenslijn van veel inwoners van Hodeidah en de regio worden verwoest. 

Sparen van burgers en civiele infrastructuur

De Verenigde Naties, waaronder UNICEF, dringen er bij de strijdende partijen op aan om burgers, scholen en ziekenhuizen te allen tijde te sparen. Zo ook het Al Thawrah ziekenhuis: het is van levensbelang dat zieke en gewonde burgers, als ook artsen en verpleegkundigen veilig toegang hebben tot dit ziekenhuis.