Jemen stevent af op een mogelijke hongersnood

25 oktober 2018

Miljoenen kinderen in Jemen worden door honger bedreigd als gevolg van de economische crisis en het aanhoudende geweld in het land. 

Een vrouw wacht met haar kinderen op een noodpakket van UNICEF in Hodeidah.

Een vrouw wacht met haar kinderen op een noodpakket van UNICEF in Hodeidah.

Een vrouw wacht met haar kinderen op een noodpakket van UNICEF in Hodeidah.

‘Het risico is groot dat miljoenen kinderen zeer binnenkort geen toegang meer hebben tot voedsel, drinkwater en sanitaire voorzieningen’, zegt UNICEF-directeur Henrietta Fore. De VN-noodhulpdirecteur Mark Lowcock spreekt zelfs over een mogelijke hongersnood die 14 miljoen mensen zal treffen. Dat is de helft van de bevolking.

Door het instorten van de economie zijn de prijzen van voedsel en brandstof enorm gestegen. Voor meer en meer Jemenieten wordt eten onbetaalbaar. Zonder brandstof kunnen ook de watercentrales niet meer draaien, waardoor het risico bestaat dat miljoenen mensen geen toegang hebben tot schoon water. In een land waar het gezondheidssysteem al op instorten staat (de helft van de gezondheidsfaciliteiten is gesloten) zal dit desastreuze gevolgen hebben.  

Haven onder vuur

Ondertussen gaat het geweld in Jemen onverminderd door. De meest kwetsbare groepen, waaronder kinderen, zijn de grootste slachtoffers. Momenteel wordt rondom de havenstad Hudeida gevochten. De situatie heeft niet alleen een grote impact op de honderdduizenden mensen die hun huizen hebben moeten ontvluchten, de havenstad is ook de belangrijkste invoerhaven van humanitaire hulpgoederen. Als de haven wordt geblokkeerd, zullen nog eens vier miljoen kinderen geen toegang hebben tot voedsel.

Politieke oplossing

‘Vrede is de enige manier om de nachtmerrie in Jemen te stoppen. Om dit te bereiken is een politieke oplossing nodig,' zegt Fore. Tot die tijd roept UNICEF de strijdende partijen op het geweld te stoppen, zich te houden aan het internationaal humanitair recht en de humanitaire toegang veilig te stellen.