Op het Indonesische eiland Sulawesi zijn mogelijk meer dan 1,5 miljoen mensen getroffen door de aardbeving en tsunami van 28 september 2018. Op deze pagina geven we updates over onze hulpverlening.
De 10-jarige Rido staat voor zijn verwoeste huis vlakbij Donggala, Sulawesi.
© UNICEF - Wilander
“Veel kinderen hebben hun familie verloren en alles wat hen vertrouwd is. Ze hebben snel hulp nodig om enigszins de draad van hun leven weer op te kunnen pakken”
Amanda Bissex, plaatsvervangend directeur UNICEF Indonesië
De hulp die we op Sulawesi samen met de Indonesische overheid en andere hulporganisaties al geeft of gaat geven, breidt zich uit. Hieronder zie je de laatste stand van zaken. Het gaat om:
Een aardbeving en een tsunami meemaken is op z'n zachtst gezegd een ingrijpende gebeurtenis. UNICEF zorgt er daarom voor dat kinderen op Sulawesi psychosociale hulp krijgen. In vrolijke 'safe spaces' kunnen ze spelen en met getrainde hulpverleners praten over wat ze hebben meegemaakt. Daarnaast zorgen we ervoor dat alleenstaande kinderen worden herenigd met hun familie.
Samen met Save the Children assisteren we de Indonesische overheid bij de zorg voor onderwijs. We zorgen ervoor dat er schooltenten komen en 'school-in-a-box' kits met lesmaterialen worden verspreid.
Ainun Mardiah (7) glimlacht verlegen naar de fotograaf. Ze doet mee aan activiteiten van een door UNICEF ondersteund team, dat kinderen op Sulawesi psychosociale hulp geeft.
© UNICEF/Wilander
Badderen in een emmer voor de Grote Moskee in Palu.
© UNICEF/Wilander
Op het plein voor de Grote Moskee in Palu staan tenten voor dakloze families. Alisa (1,5) verblijft er ook.
© UNICEF/Wilander
Anisa Njawa (2 maanden) slaapt als een roos op haar provisorische bedje.
© UNICEF/Wilander
Er zijn geen officiële cijfers, maar de eerste rapporten duiden op een groot aantal alleenstaande kinderen. Twaalf posten zijn opgezet in het getroffen gebied om alleenstaande kinderen op te vangen en te identificeren. Deze locaties worden ook gebruikt als 'safe spaces'; een veilige plek voor kinderen om te spelen en bij te komen van de ramp.
UNICEF helpt de Indonesische autoriteiten de Primero-database te implementeren, het enige systeem dat beschikbaar is in het land om te helpen bij tracering en gezinshereniging. UNICEF had dit systeem al voor de aardbeving ontwikkeld, samen met de Indonesische overheid.
Wanneer een noodsituatie toeslaat, hebben kinderen speciale bescherming nodig zodat ze veilig zijn. UNICEF en het ministerie van Sociale Zaken bereiden maatschappelijk werkers voor op mogelijke gevallen van geweld, misbruik of uitbuiting. Om kinderen te helpen omgaan met de nasleep van de ramp, zullen UNICEF en partners ook voor psychosociale steun zorgen.
Het aantal slachtsoffers is inmiddels opgelopen tot bijna 1.500 doden, 2.500 mensen zijn zwaar gewond, en meer dan honderd mensen zijn nog steeds vermist. De verwachting is dat deze aantallen zullen toenemen naarmate meer gebieden toegankelijk worden. Huizen, winkels, moskeeën en hotels zijn ingestort of zwaar beschadigd. Tienduizenden mensen hebben geen dak boven hun hoofd en slapen in opvangcentra of in de buitenlucht.
Er zijn twee UNICEF-kinderbeschermingsspecialisten aangekomen in het rampgebied. Samen met acht sociaal werkers identificeren zij alleenstaande kinderen en herenigen hen met hun ouders of andere familieleden. Als de kinderen niet herenigd kunnen worden, dan wordt er naar gepaste alternatieve opvangmogelijkheden gezocht. Daarnaast wordt psychosociale hulp geboden. Het identificeren en herenigen is soms erg moeilijk, omdat veel kinderen niet geregistreerd worden bij de geboorte (één op de drie kinderen heeft geen geboortebewijs).
De toegang tot het getroffen gebied is moeilijk door geblokkeerde wegen, een gesloten vliegveld en veiligheidsincidenten. Het duurt twee dagen om het gebied over land te bereiken en in de komende dagen wordt meer informatie verwacht over de schaal van de ramp. Er is geen elektriciteit en water, en maar weinig brandstof. Het beschermen van kinderen tegen onder meer geweld, misbruik en uitbuiting is een van onze prioriteiten.
De regering van Indonesië leidt de hulpverlening in het getroffen gebied. UNICEF Indonesië heeft contact met de autoriteiten over logistieke en financiële ondersteuning. Wij staan in elk geval klaar om deze hulp te geven. Zo kunnen we bijvoorbeeld snel drinkwater, hygiënepakketten en medicijnen uitdelen. Daarnaast kunnen we ouders en kinderen - die elkaar tijdens de tsunami zijn kwijtgeraakt - met elkaar herenigen.
Bekijk een filmpje over de situatie op Sulawesi
Palu, op het eiland Sulawesi in Indonesië, is getroffen door een verwoestende aardbeving en tsunami. Meer dan duizend kinderen, mannen en vrouwen zijn overleden. UNICEF vreest dat dit aantal zal stijgen.
We weten dat de tsunami van 2004 bijna 226.000 mensen rondom de hele Indische Oceaan heeft gedood, waaronder 120.000 mensen in Indonesië. We weten dat tsunami's een dodelijke kracht zijn en de herstelwerkzaamheden lang duren. De reddingspogingen zijn nu aan de gang en UNICEF staat klaar om te helpen.
Onze ervaring leert ons dat we in de eerste dagen na een aardbeving en tsunami: