Kinderrechten in de knel door nieuwe Europese opvangplannen

9 oktober 2018

Ook een kind op de vlucht is allereerst gewoon een kind. Met alle rechten die daarbij horen. Dat is de kern van het manifest dat UNICEF vandaag publiceert. We roepen daarin de politiek op kinderrechten te waarborgen in de nieuwe Europese plannen voor de opvang van vluchtelingen.

Een jongen draagt zijn weinige bezittingen terwijl hij langs een grensspoorlijn loopt

Een jongen draagt zijn weinige bezittingen terwijl hij langs een grensspoorlijn loopt

Een jongen draagt zijn weinige bezittingen terwijl hij langs een grensspoorlijn loopt

Het is volop in het nieuws: schrijnende situaties in Griekse opvangkampen, boten met vluchtelingen op de Middellandse Zee die niet mogen aanmeren, en Europese politici die ondertussen praten over nieuwe opvangplannen voor vluchtelingen en migranten. Plannen die schadelijk kunnen zijn voor kinderen, waarschuwt UNICEF. Vandaag publiceren we een manifest waarin de politiek wordt opgeroepen de rechten van kinderen niet uit het oog te verliezen.

Kinderen in de knel

Dat er íets moet veranderen aan de opvang van vluchtelingen, vindt ook Majorie Kaandorp, kinderrechtendeskundige van UNICEF Nederland. Maar het ‘hoe’ is daarbij cruciaal. Majorie bezocht in mei van dit jaar een opvangkamp in Servië, en zag met eigen ogen hoe kinderen daar in de knel zitten. Majorie: ‘De situatie is er zó schrijnend: kinderen en volwassenen die geen kant op kunnen, verlamd door de uitzichtloosheid. Waar gaan ze heen? Wanneer? Hoe ziet hun toekomst eruit? Niemand heeft een idee.’

Recht van de sterkste

Gezinnen en alleenreizende kinderen hebben in sommige opvangkampen een eigen plek, maar vaak ook niet. Dat zorgt voor onveilige situaties, vertelt Majorie. ‘In de meeste kampen in bijvoorbeeld Griekenland zijn veel te veel mensen, die bovendien allemaal onder hoogspanning staan. Er zijn te weinig voorzieningen – en dan geldt het recht van de sterkste. Met name alleenreizende kinderen zijn kwetsbaar voor uitbuiting en misbruik. Het is nu al moeilijk kinderen te beschermen, laat staan als de nieuwe Europese opvangplannen - met hun grote ‘controlled centres’ en zogenaamde regionale ontschepingsplatforms buiten Europa - er komen. Hoe gaan we er dan voor zorgen dat kinderen veilig zijn?’

Onrechtvaardig

Alle kinderen, wie ze ook zijn, waar ook ter wereld, hebben dezelfde rechten. Dat hebben we met elkaar afgesproken in het Kinderrechtenverdrag van de VN. ‘Maar de rechten van gevluchte kinderen komen nu in het gedrang,’ aldus Majorie. ‘Dat is onrechtvaardig. Ook onder deze moeilijke omstandigheden hebben kinderen nog steeds – of misschien juíst – het recht op bescherming. UNICEF maakt zich daar hard voor. Onze boodschap aan de politiek is dan ook helder: zet in de nieuwe opvangplannen kinderen op nummer één. Respecteer hun rechten, en stel die veilig. In ons manifest geven we zes voorwaarden waaraan de opvang van gevluchte kinderen minimaal zou moeten voldoen. Help ons om de politiek daarvan te overtuigen, door ons manifest te delen.’