Verontrustende cijfers UNICEF over geweld tegen kinderen wereldwijd

1 november 2017

Den Haag – New York, 1 november 2017 – Een duizelingwekkend aantal kinderen is slachtoffer van geweld, vaak door degenen die voor ze zouden moeten zorgen. Dat zegt UNICEF vandaag in een nieuw rapport. Zo heeft driekwart van de 2- tot 4-jarigen wereldwijd thuis te maken met psychologische agressie en/of fysieke bestraffing.

Het rapport ‘A Familiar Face: Violence in the lives of children and adolescents’ brengt de nieuwste cijfers over geweld tegen kinderen wereldwijd: thuis, op school en op straat.

‘De schade die kinderen over de hele wereld wordt toegedaan is verontrustend’, zegt hoofd kinderbescherming Cornelius Williams van UNICEF Internationaal. ‘Baby’s worden geslagen, kinderen gedwongen tot seksuele handelingen en adolescenten vermoord op straat. Geweld tegen kinderen kent geen grenzen.’

Geweld tegen kinderen thuis wereldwijd:

  • Driekwart van de kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar – ongeveer 300 miljoen – ondergaat psychologische agressie en/of fysieke straffen door hun verzorgers thuis.
  • Ongeveer zes op de tien eenjarigen - in 30 landen met beschikbare data – worden gewelddadig gedisciplineerd op reguliere basis.
  •  De moeder van een op de vier kinderen onder de vijf jaar oud, is slachtoffer van huiselijk geweld.

Seksueel geweld tegen jongens en meisjes wereldwijd:

  • Ongeveer 15 miljoen adolescente meisjes van 15 tot 19 jaar wereldwijd hebben te maken gehad met gedwongen seks of seksuele handelingen. Slechts 1 procent van hen zegt hulp te hebben gezocht.
  • 90 procent van de adolescente meisjes - in 28 landen - die gedwongen zijn tot seks, zegt dat de dader een bekende was.

Dood door geweld onder adolescenten:

  • Wereldwijd wordt iedere zeven minuten een adolescent gedood door geweld.
  • In de Verenigde Staten hebben zwarte jongens van 10 tot 19 jaar ongeveer 19 keer meer kans vermoord te worden dan witte jongens van dezelfde leeftijd. In 2015 liep een zwarte adolescente jongen in de Verenigde Staten evenveel risico om te komen door geweld, dan een leeftijdgenoot in het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan.
  • Ongeveer de helft van alle moorden onder adolescenten wereldwijd deed zich in 2015 voor in Latijns Amerika en de Cariben. Dit zijn de enige regio’s waar de moordfrequentie onder adolescenten is toegenomen.

Geweld op scholen:

  • De helft van de kinderen in de schoolgaande leeftijd – 732 miljoen – woont in een land waar fysieke straffen op school niet volledig verboden zijn.
  • Driekwart van de gedocumenteerde schietpartijen op scholen in de laatste 25 jaar vonden plaats in de Verenigde Staten.

UNICEF zet zich in om een einde te maken aan geweld tegen kinderen en steunt overheden en diensten die slachtoffers helpen en beleid- en wetgeving ontwikkelen om kinderen te beschermen. Daarnaast helpt UNICEF gemeenschappen, ouders en kinderen om geweld te voorkomen met praktische programma’s, zoals ouderschapscursussen en acties tegen huiselijk geweld. UNICEF roept overheden op actie te ondernemen en de INSPIRE richtlijnen te ondersteunen die zijn vastgesteld door de WHO, UNICEF en the Global Partnership to End Violence Against Children.

Noot voor de redactie:

Het volledige rapport  en een beknopte samenvatting kunt u hier downloaden.

Meer informatie over de Global Partnership to End Violence Against Children: www.end-violence.org.