Veertienjarige Sann uit Zwolle nieuwe Koningin van de Jeugd

1 april 2017

ARNHEM – Sann Leisink (14) uit Zwolle is de nieuwe Koningin van de Jeugd. Zij was de beste spreker bij het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi dat vandaag werd gehouden op het Stedelijk Gymnasium Arnhem en het MBO Rijn IJssel.

Zo’n 300 scholieren uit de onderbouw van de middelbare school debatteerden vandaag over kinderrechten tijdens het toernooi dat UNICEF Nederland samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert. Een jaar lang zal Sann de jongeren van Nederland een stem geven. Zo zal zij op Kleine Prinsjesdag, aan de vooravond van Prinsjesdag, een zelfgeschreven troonrede voordragen in de Ridderzaal voor Kamerleden en bewindslieden.

Sann Leisink: “Meer aandacht voor kinderrechten in het regeerakkoord"

In haar speech sneed de kersverse Koningin aan dat we trots mogen zijn op het feit dat Nederland een voorloper is op het gebied van kinderrechten. “Toch moeten we ook kritisch in de spiegel blijven kijken”, aldus de 14-jarige Sann. “Het afgelopen jaar is Nederland streng toegesproken door het VN kinderrechten comité, omdat onze overheid een aantal grote en langdurige problemen niet aanpakt.” Het feit dat kinderen niet mogen stemmen, mag volgens Sann geen reden zijn om kinderrechten te verwaarlozen. “Pak de kindermishandeling aan, zorg voor onderwijs voor ieder kind en kom met oplossingen voor online seksueel misbruik. Als Koningin wil ik dat er meer aandacht komt voor kinderrechten in het regeerakkoord.”

Debattoernooi

Naast de verkiezing van de Koningin van de Jeugd debatteerden meer dan 300 jonge scholieren uit het hele land vandaag over kinderrechten. Stellingen gingen over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn zoals, vrijwilligerstoerisme, vreemdelingenkinderen en snapchat. Ruim 58 debatteams gingen de strijd met elkaar aan. Meer dan 100 vrijwilligers jureerden de vele debatten. Zij wezen de 8 beste scholen aan die een debattraining aangeboden krijgen in aanloop naar Kleine Prinsjesdag. Op die dag in september zullen zij in de Ridderzaal tegen elkaar debatteren. De winnende scholen zijn: Raaylandland College uit Venray, Stedelijk Gymnasium uit ’s-Hertogenbosch, Oranje Nassau Collega uit Zoetermeer, Stedelijk Gymnasium uit Utrecht, Regius College uit Schagen, Mendelcollege uit Haarlem, Willen de Zwijgercollege uit Papendrecht en het Comenius College uit Hilversum.

Kinderrechten

Door mee te doen aan het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi en de Verkiezing van de Koningin van de Jeugd leren kinderen hun mening te verwoorden. Dat is een van de belangrijkste rechten uit het VN-Kinderrechtenverdrag. De jury bij de verkiezing van de nieuwe Koning(in) bestond uit Suzanne Laszlo directeur van UNICEF Nederland, Roderik van Grieken directeur van de Stichting Nederlands Debat Instituut en de vorige Koningin van de Jeugd Wiam Abdelnour.

Wilt u een interview met de nieuwe of scheidende Koning(in) van de Jeugd of fotomateriaal ontvangen? Neem dan contact op met:

Astou Toure, Persvoorlichter UNICEF Nederland. 06-45251578, atoure@unicef.nl