UNICEF: kinderen lijden ernstig nu Jemen een gefaalde staat dreigt te worden

28 maart 2016

Het wrede conflict en de snel verslechterde humanitaire situatie verwoesten het leven van kinderen in Jemen. Het land staat op het punt van instorten. Hiervoor waarschuwt UNICEF vandaag in het rapport ‘Fragile to Failed?’. Het rapport benadrukt de negatieve gevolgen die het geweld heeft voor de kinderen in Jemen en de verslechtering van de reeds hachelijke humanitaire situatie.

800 foto1jaarjemen

Elke dag worden zes kinderen gedood of raken gewond en kinderen vanaf tien jaar worden gerekruteerd om te vechten.

Het afgelopen jaar raakten er gemiddeld zes kinderen per dag gewond of werden gedood. UNICEF was in staat om 1.500 ernstige schendingen van de rechten van het kind vast te stellen. Het rapport concludeert dat alleen al in het afgelopen jaar meer dan 900 kinderen zijn gedood en meer dan 1.300 gewond raakten. Deze getallen zijn bijna zeven keer hoger dan het totaal van 2014. Kinderen werden gedood tijdens schooltijd of wanneer zij onderweg zijn naar school. UNICEF constateerde het afgelopen jaar 51 aanvallen op scholen. Het werkelijke aantal schendingen tegen kinderen in Jemen is waarschijnlijk veel hoger.

“Kinderen betalen de hoogste prijs voor een conflict waar zij niets mee te maken hebben. Ze worden gedood of verminkt en de kinderen die overleven lopen constant het risico om hun leven te verliezen. Nergens zijn kinderen meer veilig in Jemen. Zelf spelen of slapen is gevaarlijk geworden”, zegt Julien Harneis, UNICEF-directeur in Jemen.

Door de escalatie van de oorlog is de rekrutering en de inzet van kinderen tijdens gevechten toegenomen. Kinderen krijgen een steeds actievere gevechtsrol, zoals het bemannen van checkpunten en het dragen van wapens. Het afgelopen jaar verifieerde UNICEF 848 gevallen van rekrutering van kinderen. De strijdende partijen rekruteerden kinderen soms al vanaf tienjarige leeftijd.

Volgens de laatste gegevens zijn 63 zorginstellingen aangevallen of ernstig beschadigd. De meeste zorginstellingen hebben ernstige tekorten in medische apparatuur, voorraden, personeel en krijgen slechts sporadisch elektriciteit.

“Niets rechtvaardigt de aanvallen op burgers en de burgerinfrastructuur. Het is een patroon dat herhaald wordt in conflicten in de regio. Dit is een schendig van het internationaal humanitair recht”, zegt Peter Salama, UNICEF-directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika.

In heel Jemen is de voorziening van basisbehoeften stilgevallen doordat de bevoorrading van brandstof, water en voedsel door het aanhoudende conflict ernstig verstoord is.

UNICEF schat dat bijna 10.000 kinderen jonger dan vijf jaar in het afgelopen jaar zijn overleden aan vermijdbare ziektes veroorzaakt door de terugval in cruciale gezondheidszorg. Dit omvat onder meer vaccinaties en behandelingen tegen diarree en longontsteking. Dit komt bovenop de bijna 40.000 kinderen die jaarlijks sterven in Jemen voor hun vijfde verjaardag.

Jemen was al het armste land in de regio en een van de armste landen ter wereld. Door het conflict is het land verder verwoest en dreigt een gefaalde staat te worden. In Jemen hebben bijna 10 miljoen kinderen dringend behoefte aan humanitaire hulp, dat komt neer op 80% van alle kinderen in het land. Meer dan twee miljoen kinderen zijn geconfronteerd met het risico op diarree en 320.000 kinderen lopen gevaar van ernstige ondervoeding.

“Jemen was al een fragiele staat als gevolg van periodieke conflicten en onderontwikkeling. Kinderen zijn hierdoor het meest getroffen. Als er geen einde komt aan deze oorlog, dreigt het land een gefaalde staat te worden met verstrekkende gevolgen”, zegt Salama.

Ondanks het geweld, toegangsbeperkingen en een ernstig tekort aan financiering is UNICEF samen met partners in staat tot het verschaffen van voeding en vaccinaties voor miljoenen kinderen en vrouwen die de dupe zijn van de huidige crisis.

“We moeten het leveren van humanitaire hulp versnellen en doorgaan met het redden van levens. We willen bijdragen aan de dromen van kinderen om goed op te groeien, een opleiding te volgen en een familie te starten”, zegt Harneis. “Het is een race tegen de klok.”

UNICEF herhaalt de oproep aan alle partijen in het conflict om een einde te maken aan de gevechten in Jemen en om een politiek akkoord te sluiten. Terwijl het streven onverminderd groot blijft, zijn er in de tussentijd dringend maatregelen nodig:

  • Alle partijen die betrokken zijn bij het conflict moeten zich houden aan het oorlogsrecht en onmiddellijk stoppen met het aanvallen van burgers en burgerinfrastructuur zoals scholen, gezondheids- en watervoorzieningen;
  • Alle partijen moeten stoppen met de rekrutering en de inzet van kinderen in gevechten. Alle kinderen die zijn gerekruteerd om te strijden of voor andere doeleinden moeten onmiddellijk worden vrijgelaten;
  • Alle partijen moeten ongehinderd en onvoorwaardelijke humanitaire toegang verlenen tot alle kinderen binnen het land, ook in de gebieden die zijn afgesloten door het conflict;
  • UNICEF en haar partners hebben dringend behoefte aan financiering. Tot op heden heeft UNICEF slechts 18 procent van de benodigde $180 miljoen gekregen voor 2016.