Oekraïense kinderen op de vlucht lopen verhoogd risico op uitbuiting

21 maart 2022

Kinderen die op de vlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne lopen een verhoogd risico om slachtoffer te worden van mensenhandel en uitbuiting, zo waarschuwt UNICEF. Mensenhandelaren slaan vaak toe op het moment dat grote groepen mensen op de vlucht slaan, wat de situatie voor alleenreizende kinderen nog eens extra risicovol maakt. Inmiddels zijn al 1,5 miljoen kinderen de Oekraïne ontvlucht.

Een moeder stelt haar 7-jarige zoon gerust nadat ze de grens met Roemenië zijn overgestoken.

Een moeder stelt haar 7-jarige zoon gerust nadat ze de grens met Roemenië zijn overgestoken.

Een moeder stelt haar 7-jarige zoon gerust nadat ze de grens met Roemenië zijn overgestoken.

Volgens een recente analyse van UNICEF en de Inter-Agency Coordination Group against Trafficking (ICAT), is 28 procent van de wereldwijde slachtoffers van mensenhandel kind. UNICEF verwacht dat dit aantal kinderen flink zal toenemen door het conflict in de Oekraïne, omdat het vooral kinderen en vrouwen zijn die het land ontvluchten. 'De oorlog in de Oekraïne leidt tot massale ontheemding en vluchtelingstromen. Deze omstandigheden kunnen leiden tot een aanzienlijke piek in mensenhandel en zorgen zo voor een acute kindercrisis', zegt Suzanne Laszlo, directeur UNICEF-Nederland.

Kinderen op de vlucht zijn zeer kwetsbaar, helemaal wanneer ze van hun familie of verzorgers worden gescheiden. Kinderen die alleen reizen lopen een verhoogd risico om slachtoffer te worden van uitbuiting, geweld en mensenhandel. 'Alleen al in Roemenië zijn 500 kinderen zonder hun familie of begeleiding de grens overgestoken', zegt Laszlo. 'Daarom is het ontzettend belangrijk dat we bij iedere grenspost alleenreizende kinderen direct identificeren, registreren en beschermen.'

UNICEF biedt levensreddende hulp aan kinderen en gezinnen in de Oekraïne en in de buurlanden. Bij diverse grensposten staan kindvriendelijke noodhulpposten waar kinderen en vrouwen de zorg krijgen die ze nodig hebben. In witte tenten met blauwe stippen - de zogenoemde 'blue dots' - krijgen ze eten, drinken, informatie over accommodatie en transport, juridische ondersteuning, medische en psychosociale zorg en worden alleenreizende kinderen begeleid. De komende dagen schaalt UNICEF haar hulpverlening op, met alleen al 34 extra blue dots in Polen.  

UNICEF wil dat alleenreizende kinderen nog beter worden beschermd. Daarom dringt ze bij overheden van aangrenzende landen erop aan om het screeningsproces voor kinderen aan de grens met Oekraïne te versterken. Daarnaast roept UNICEF betrokken overheden op tot een betere onderlinge samenwerking en meer kennisuitwisseling om alleenreizende kinderen sneller te identificeren, hun gezin op te sporen en herenigingsprocedures op te starten. Ook in opvangcentra, bij grote treinstations en doorreislocaties voor vluchtelingen moet er extra aandacht en zorg zijn voor kwetsbare kinderen die het risico lopen op uitbuiting, geweld of misbruik.