Afdingen op een muskietennet

27 april 2019

UNICEF werkt in 190 landen. Zo’n reus van een organisatie krijgt veel voor elkaar. Flinke kortingen bedingen, bijvoorbeeld. 

Lorenza Sulemane (23) zit met baby Sulemane (10 maanden), zoon Yezezu (8) en dochter Enesh (6) onder een van UNICEF gekregen muskietennet in Beira, Mozambique.

Lorenza Sulemane (23) zit met baby Sulemane (10 maanden), zoon Yezezu (8) en dochter Enesh (6) onder een van UNICEF gekregen muskietennet in Beira, Mozambique. Na orkaan Idai heeft het gezin niets meer.

Lorenza Sulemane (23) zit met baby Sulemane (10 maanden), zoon Yezezu (8) en dochter Enesh (6) onder een van UNICEF gekregen muskietennet in Beira, Mozambique. Na orkaan Idai heeft het gezin niets meer.

176 miljoen kinderen ingeënt tegen mazelen. Onderwijs voor 59 miljoen kinderen. Schoon water voor 150 miljoen mensen. Allemaal in de afgelopen drie jaar. Het zijn aantallen die nauwelijks zijn te bevatten, maar die in de jaarverslagen en rapporten van UNICEF geen buitenbeentjes zijn. Bij de behaalde resultaten staan vaak getallen met zes nullen of meer vermeld en allemaal vertegenwoordigen ze kinderen die in de hele wereld van UNICEF hulp kregen om te groeien, zich te ontwikkelen en te leren.

Korting op muskietennetten

UNICEF is een VN-reus die in bijna alle landen aanwezig is. Een die met regeringen, andere hulporganisaties, bedrijven en inwoners van landen samenwerkt om ervoor te zorgen dat alle kinderen krijgen waar ze recht op hebben. Wist jij bijvoorbeeld dat:

  • UNICEF een van de grootste inkopers van vaccins en muskietennetten is? Daardoor kunnen wij met fabrikanten een zo laag mogelijke inkoopprijs afspreken. Dat scheelt kosten en redt meer levens. Een voorbeeld: UNICEF kreeg de afgelopen jaren 50 procent korting op de prijs voor een muskietennet. Daardoor konden we meer netten uitdelen, met als gevolg dat het aantal doden door malaria met ruim de helft daalde.
  • UNICEF op meerdere plekken in de wereld pakhuizen met hulpgoederen heeft staan? Dankzij deze ‘hubs’ in Kopenhagen, Panama, Shanghai en Dubai kunnen we de goederen na bijvoorbeeld een natuurramp snel naar de plaats van bestemming brengen. Daar komt bij dat we in bijna alle landen van de wereld actief zijn, zodat we in noodsituaties kinderen direct kunnen helpen met schoon water, voeding en medische zorg.
  • De Verenigde Naties UNICEF de opdracht hebben gegeven om het Verdrag voor de Rechten van het Kind te bewaken? Dat betekent dat wij in de gaten houden of landen de rechten van kinderen respecteren. Als dat niet het geval is, werken we samen met overheden om ervoor te zorgen dat dit alsnog gebeurt; in noodsituaties maar ook op de langere termijn.

Wil je meer resultaten voor kinderen zien? Bekijk ze in ons online magazine