UNICEF pakt misinformatie rond vaccinaties aan

29 april 2021

DEN HAAG - Om wereldwijde twijfel over vaccinaties tegen te gaan lanceren UNICEF, Public Good Projects en Yale Institute for Global Health vandaag de Vaccination Demand Observatory. ‘Nu landen over de hele wereld hun programma voor coronavaccinaties uitrollen, weten we dat de laatste stap - het vaccin van spuit naar arm krijgen – cruciaal is’, aldus Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. 

Uni347498 vaccinatie

Als vaccinatie-expert bereikt UNICEF bijna de helft van de kinderen in de wereld met levensreddende vaccins. De toegang tot onderwijs, gezondheids- en beschermingsdiensten voor kinderen wereldwijd is ernstig verstoord door de coronapandemie. Onder COVAX heeft UNICEF de belangrijke rol gekregen om 92 aangewezen lage- en middeninkomenslanden van coronavaccins te voorzien. ‘Maar wanneer we niet investeren in het tegengaan van verkeerde informatie, lopen we het risico dat sommige mensen zich niet laten inenten. Terwijl het juist van wereldbelang is dat we iedereen inenten, want in een wereldwijde crisis wil je niemand achterlaten’, aldus Laszlo.

De algemene onzekerheid over de huidige pandemie is verergerd door misinformatie. Het Vaccination Demand Observatory (The Observatory) geeft onder andere trainingen en technische ondersteuning om gezondheidswerkers te helpen om desinformatie en wantrouwen ten aanzien van vaccins weg te nemen.

In tijden van angst en onzekerheid hebben mensen veel vragen en zorgen over vaccins. Ze lopen tegen een grote verscheidenheid van desinformatie aan. The Observatory zal landen helpen om informatiehiaten op te lossen.

Omdat elk land zijn eigen culturele nuances heeft, is het volgens UNICEF van belang dat de communicatie rond vaccinatieprogramma’s afgestemd wordt op de lokale situatie. Het Observatoriumsysteem bevat zowel kwantitatieve als kwalitatieve methoden om lokale berichtgeving over vaccins in kaart te brengen. Vaccinatiecampagnes kunnen daarmee beter aangepast worden aan de specifieke context van een land.