“Kinderen zien kansen waar volwassenen obstakels zien”
Het collegejaar is bijna afgerond, ook op de Universiteit Leiden die dit jaar 450 jaar bestaat. Een jaar waarin we graag stilstaan bij de UNICEF Leerstoel Kinderrechten, waarbij Anne de Zeeuw de Advanced Master International Children's Rights volgde. Inmiddels werkt zij bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar zij zich inzet voor kinderrechten.

Master International Children’s Rights
“De master International Children’s Rights was intensief en bood veel ruimte voor praktijkgerichte opdrachten,” vertelt Anne. “De groep studenten was internationaal en ervaren, wat zorgde voor een waardevolle kennisuitwisseling.” Vooral de opdracht om een juridische zaak op kindvriendelijke wijze te presenteren aan het VN-Kinderrechtencomité in Genève is haar bijgebleven.
Van juridische praktijk naar strategisch beleid
Het geven van juridisch advies heeft ze daarna direct in de praktijk gebracht via haar stage op de Kinderrechtenhelpdesk Migratie van Defence for Children. Hier droeg ze bij aan kinderrechtenrapportages en advies voor ouders en kinderen in asielzaken. Hierna maakte ze de stap naar het ministerie van Justitie en Veiligheid. Waar Anne op de afdeling Innovatie, Kennis en Strategie onder andere werkt aan de ontwikkeling van de kinderrechtenstrategie. “Een onderdeel van de strategie is het opbouwen van een kennisnetwerk binnen het ministerie om bijvoorbeeld ervaringen uit te wisselen over het betrekken van kinderen bij beleidsvorming. Dit heeft uiteindelijk impact op de dagelijkse praktijk van kinderen.”
Voor haar werk was ze ook aanwezig bij de jaarlijkse Nationale Kinderrechtendialoog. Het belangrijkste wat ze hieruit meeneemt is het belang van jongerenparticipatie in het maken van beleid. “Kinderen hebben creatieve ideeën doordat ze niet zoveel obstakels zien als volwassenen. Bovendien is het een concrete invulling van hun recht om betrokken te worden bij beslissingen die hen aangaan.”
Kinderrechten onder druk
Het mooie aan beide organisaties is dat je werkt met mensen die een hart hebben voor onze samenleving. Tegelijkertijd blijft Anne realistisch: “Kinderen betalen de prijs voor beslissingen die volwassenen nemen, zeker nu de internationale rechtsorde onder druk staat. Hoeveel toegang je als kind hebt tot je rechten, wordt bepaald door waar je wieg staat.”
Juist daarom, vindt ze, is het belangrijk om iets anders te doen dan dat we altijd deden. Gezamenlijke reflectie op de werking van het huidige mensenrechtensysteem en het innoveren van dit systeem kan internationaal bijdragen aan meer gelijke toegang voor kinderen tot hun rechten. Hiernaast blijft educatie belangrijk; als kinderen weten wat hun rechten zijn, kunnen ze deze ook opeisen. “En als samenleving moeten we dan ook bereid zijn kinderen meer ruimte en inspraak te geven.”
“De UNICEF Leerstoel Kinderrechten, waar de advanced master International Children’s Rights onderdeel van is, draagt daar direct aan bij en zorgt ervoor dat de kennis over kinderrechten verder verspreid en ingebed wordt. Ik ben blij dat ik als alumna deel uitmaak van dit internationale netwerk.”
Dit interview is een onderdeel van een reeks die we dit jaar afnemen in het kader van 450 jaar Universiteit Leiden, zoals het interview met Ann Skelton als hoogleraar verbonden aan de UNICEF leerstoel.