Emmense basisschool wint UNICEF Kinderrechten Filmfestival

kinderen juichen omdat ze het winnende filmpje hebben gemaakt

De winnende film van het schooljaar 2024-2025 heet ‘Weggepest’ en is gemaakt door leerlingen die naar school gaan en wonen op het terrein van de gezinslocatie van het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers). De film sluit aan op hun eigen leefwereld en laat op een originele manier zien hoe het voelt om buitengesloten te worden.  

Gelijk behandelen

Weggepest’ vertelt het verhaal van twee groepen kinderen: de ‘zonkinderen’ en de ‘maankinderen’. Wanneer de verschillen tussen hen uitvergroot worden, ontstaat uitsluiting en pesten. De film laat zien wat er gebeurt als je wordt buitengesloten om wie je bent of wat je gelooft. De boodschap is krachtig en actueel: iedereen verdient het om erbij te horen.  

Een van de leerlingen zei na het maken van de film: “Ik hoop dat we samen kunnen blijven werken aan een wereld waarin iedereen gelijk wordt behandeld.” Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland en jurylid vertelt: “Het was bijzonder om te zien dat de leerlingen dit serieuze onderwerp zelf ervaren hebben. Maar duidelijk ook heel veel plezier hebben gemaakt tijdens het filmen”. 

60 miljoen views

De films op het YouTube-kanaal van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival werden dit schooljaar al bijna 60 miljoen keer bekeken; een record! Kinderrechten hebben hierdoor een ware ‘influencer status’. De film met de meeste views dit schooljaar is de film De Handicaptain van OBS de Nienekes uit Cuijk. Deze film kreeg maar liefst 60.000 views in vier dagen en inmiddels zijn dat er al meer dan 921.000.  

Zelf in de hoofdrol 


Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF) biedt leerlingen uit groep 6, 7 en 8 een unieke kans om meer te leren over kinderrechten. Onder leiding van een echte filmcoach en op basis van hun zelfgemaakte tekeningen maken de leerlingen een korte speelfilm over het kinderrecht dat zij belangrijk vinden. En waarin ze natuurlijk zelf de hoofdrol spelen.  


Juf Sanne 


UNICEF Nederland werkt voor dit festival samen met ‘Hollywood in de klas’. De prijs is voor de 12e keer uitgereikt. De vakjury bestond naast Suzanne Laszlo (directeur UNICEF Nederland), uit juf Sanne. Zij is Awareness Ambassadeur UNICEF Nederland. Juf Sanne wil als leerkracht én contentmaker op TikTok en Instagram, het werk van UNICEF meer bekendheid geven onder leerlingen en leerkrachten. Ook vertegenwoordigers van Stichting Zadelhoff Cultuurfonds, Partou Kinderopvang en Universiteit Leiden zaten in de jury.