UNICEF: Op nieuwjaarsdag meer dan 370.000 nieuw geboren baby’s

1 januari 2021

Op nieuwjaarsdag worden naar schatting wereldwijd 371.504 baby’s geboren, dat zegt UNICEF. De eerste baby wordt naar verwachting verwelkomd in Fiji, de laatste in de Verenigde Staten. In Nederland zullen op nieuwjaarsdag zo’n 458 baby’s het levenslicht zien. 

Afbeeldingnieuwjaar

Meer dan de helft van de geboortes vindt naar verluidt plaats in 10 landen: India (59.995), China (35.615), Nigeria (21.439), Pakistan (14.161), Indonesië (12.336), Ethiopië (12.006), de Verenigde Staten (10.312), Egypte (9.455), Bangladesh (9.236) en de Democratische Republiek Congo (8.640). 

In totaal zullen in 2021 zo’n 140 miljoen kinderen geboren worden. Hun gemiddelde levensverwachting is 84 jaar. 'Kinderen die op 1 januari 2021 ter wereld komen, zullen de wereld erven die wij voor hen creëren. Laten we voor de kinderen van nu, en in de toekomst, een veiliger, eerlijker en gezondere wereld maken dan ooit tevoren,' aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.  

2021 markeert ook de 75ste verjaardag van UNICEF. Het jubileumjaar zal in het teken staan van driekwart eeuw aan de bescherming van kinderen tegen conflicten, ziekten en uitsluiting en het opkomen voor hun rechten zoals gezonde voeding, onderwijs en overleving. Laszlo: 'Nu de wereld wordt geconfronteerd met een wereldwijde corona-pandemie, economische vertraging, toenemende armoede en toenemende ongelijkheid, is de behoefte aan het werk van UNICEF groter dan ooit.' 

In de eerste helft van 2021 zal UNICEF de eerste coronavaccinaties verspreiden aan 92 lage- en middeninkomenslanden. Hiervoor worden op grote schaal wereldwijde voorbereidingen getroffen, zoals de inkoop van in totaal 1 miljard injectiespuiten. UNICEF distribueert coronavaccins in armere landen en bereidt de betrokken regeringen voor op deze enorme operatie. Ook traint ze zorgverleners in het op een juiste manier toedienen van het vaccin. In deze eerste fase zullen vooral zorgverleners, ouderen en kwetsbaren worden gevaccineerd. Laszlo: 'Wij zijn enorm vereerd dat we dit als hulporganisatie mogen doen. Jaarlijks nemen wij 2 miljard doses vaccins af om kinderen tegen ziektes te vaccineren. We hebben de ervaring om de grootste vaccinatie-operatie in de menselijke geschiedenis aan te kunnen.'