Jongeren én volwassenen leren zich beter uiten, samen met BN-ers

12 november 2019

LEIDEN - Ruim 200 jongeren en 200 volwassenen leren en ervaren vandaag (woensdag 20 november) sámen hoe je je mening vormt en uit. Dat gebeurt in de Hooglandse Kerk in Leiden. Ze doen dat met workshops en voorstellingen van zangeres Trijntje Oosterhuis, presentator Klaas van Kruistum, prinses Laurentien, acteur Frank Lammers, kindercorrespondent Tako Rietveld, tv-presentatrice Milouska Meulens, Ralph & Claude van The Voice Kids, kinderrechtenprofessor Ton Liefaard en nog veel meer. Het (Y)our Rights Festival wordt georganiseerd om te vieren dat het Kinderrechtenverdrag precies 30 jaar bestaat.

Jongeren tijdens het pre-festival van UNICEF

Jongeren aan de slag met kinderrechten tijdens een van de voorbereidende workshops voor het festival. 

Jongeren aan de slag met kinderrechten tijdens een van de voorbereidende workshops voor het festival. 

Het (Y)our Rights Festival begint om 14u in de Hooglandse Kerk in Leiden, en duurt tot 20u. Het wordt georganiseerd door UNICEF Nederland in samenwerking met de gemeente Leiden en de Universiteit Leiden. Het festival is bedoeld voor 13 jaar en ouder.

Al sinds 1989 zijn de rechten van kinderen en jongeren internationaal vastgelegd in 54 artikelen. Daaronder valt het recht op onderwijs, bescherming, gezond opgroeien, en ook het recht om gehoord te worden. Maar hoe geef je eigenlijk je mening? En hoe kun je echt naar iemand luisteren? Daarom organiseert UNICEF de hele maand november workshops en activiteiten tijdens het (Y)our Rights Festival op verschillende plekken in Nederland. Op 20 november is in Leiden het grote evenement voor jongeren én volwassenen. Het is uniek dat zij die dag samen ervaren en leren over elkaar en over elkaars mening.

Het festival begint met een door jongeren en acteur Frank Lammers speciaal in elkaar gezet toneelstuk over kinderrechten. Vervolgens zijn in twaalf zalen tal van workshops zoals zang, dans, social media, motiveren, vooroordelen, lichaamstaal, sociale innovatie, persoonlijke ontwikkeling en rebels gedrag. Zangeres Trijntje Oosterhuis, presentator Klaas van Kruistum, kindercorrespondent Tako Rietveld, tv-presentatrice Milouska Meulens en kinderrechtenprofessor Ton Liefaard begeleiden de workshops, naast vele jongeren en volwassenen. Ook kan je een potje blind voetballen, een film maken over het evenement of discussiëren over belangrijke dingen als jeugdhulp, het luisterend vermogen van rechters of over armoede. En er is de mogelijkheid om te bellen met jongeren in Ghana of in Irak, of je eigen pitch te oefenen. De middag eindigt met een peptalk van prinses Laurentien en optredens van Trijntje Oosterhuis en Ralph & Claude van The Voice Kids.

Niet alleen in Leiden wordt gevierd dat kinderrechten al zolang bestaan. Duizenden basisschoolleerlingen in heel Nederland doen mee aan de 's Werelds Grootste Kinderrechtenles Ooit, samen met leerlingen van Beijing tot New York, van Zuid-Afrika tot Moskou. In Den Haag geeft tv-presentatrice en UNICEF-ambassadeur Nicolette van Dam, de les over Kinderrechten aan circa 150 kinderen in het Vredespaleis. Daar treedt ook Kinderen voor Kinderen bij op.

Zie voor meer informatie www.unicef.nl/festival2019

Het programma in de Hooglandse Kerk start om 14:00u (vanaf 13:15u begint het inschrijven voor workshops) en loopt tot 18:30u, daarna is er van alles te eten, te drinken en muziek. Deelname is gratis, inschrijving vereist.

Adres: Hooglandse Kerk, hoek Middelweg/Nieuwstraat, Leiden