UNICEF: wereld schoot in 2018 tekort om kinderen te beschermen

28 december 2018

De toekomst van miljoenen kinderen die leven in landen in oorlog is in gevaar, waarschuwt UNICEF. Een terugblik op 2018 benoemt de talloze aanvallen op kinderen, de situaties waarin kinderen werden gebruikt als menselijk schild of werden gerekruteerd door gewapende groepen. Ook lijden miljoenen kinderen honger als gevolg van conflict. Verkrachting, gedwongen huwelijken en ontvoeringen zijn standaard tactieken geworden in oorlogen wereldwijd.

Jemen  mohammed 12  2018

UNICEF roept alle strijdende partijen op om gewelddadigheden tegen kinderen te stoppen en burgerinfrastructuur niet als doelwit te nemen. UNICEF roept ook alle landen met invloed op conflicten op om kinderen zo goed mogelijk te beschermen.

“Kinderen in conflictgebieden lijden door extreem geweld”, zegt Manuel Fontaine, hoofd noodhulp van UNICEF. “Veel te lang hebben de strijdende partijen misdaden kunnen plegen, vrijwel zonder gestraft te worden, en het wordt alleen maar erger. Er kan veel meer gedaan worden om kinderen te helpen en te beschermen.”

Een terugblik op 2018:

  • Als gevolg van de oorlog in Jemen lijden 400.000 kinderen onder ernstige acute ondervoeding. Iedere tien minuten sterft een kind door ziekten die te voorkomen zijn. Tijdens aanvallen werden het afgelopen jaar tenminste 1427 kinderen gedood of verminkt. Scholen en ziekenhuizen waren veelvuldig doelwit of werden door de strijdende partijen in beslag genomen.
  • In Syrië stierven afgelopen jaar tenminste 870 kinderen, verifieerden de VN tot aan september. Het zijn de hoogste aantallen sinds de start van het conflict in 2011. Aanvallen gingen het hele jaar door, waaronder het doden van dertig kinderen in het dorpje Al Shafa afgelopen november.
  • In het door oorlog geteisterde DR Congo lopen een geschatte 4,2 miljoen kinderen het risico op ernstige acute ondervoeding. Een ander gevolg van de gevechten is dat de aanpak van de ebola-uitbraak wordt gehinderd. Gewapende groepen plegen gewelddadigheden tegen kinderen, als gedwongen rekrutering door gewapende groepen en seksueel misbruik.
  • In Zuid Soedan hebben het eindeloze conflict en onveiligheid 6,1 miljoen mensen in extreme honger gebracht. Zelfs toen aan het jaarlijkse magere seizoen met de komst van regens een einde kwam, hield bijna de helft van de bevolking voedselonzekerheid. Met de beloften van hernieuwde vredesbesprekingen komt er een glimpje hoop voor kinderen, maar er blijven berichten binnenkomen van extreem geweld tegen vrouwen en kinderen.
  • In de Centraal Afrikaanse Republiek heeft een dramatische opleving van de gevechten het land in zijn greep. Twee van de drie kinderen heeft dringend humanitaire hulp nodig.
  • In Irak stierven afgelopen november vier kinderen op weg naar school, toen de vrachtwagen waar zij in zaten onder vuur werd genomen. Gezinnen die terugkeren naar de huizen die ze eerder moesten verlaten lopen grote risico’s door onontplofte munitie. Duizenden families zijn nog ontheemd en lijden onder de ijskoude winter.

“2019 is het jaar dat het Kinderrechtenverdrag 30 jaar bestaat, de Conventies van Genève bestaan 70 jaar. Toch zijn vandaag de dag meer landen in conflict verwikkeld dan op enig ander moment de afgelopen drie decennia. De kans dat de rechten van kinderen die in conflictgebieden opgroeien worden gerespecteerd is klein. Aanvallen op kinderen moeten eindigen”, aldus Fontaine. “We mogen nooit geweld tegen kinderen accepteren. We moeten alle strijdende partijen houden aan hun verplichting kinderen te beschermen.”

In al deze landen werkt UNICEF met partnerorganisaties om de meest kwetsbare kinderen te helpen met voeding, medische zorg, onderwijs en kinderbeschermingsdiensten. Afgelopen oktober hielp UNICEF bij de bevrijding van 883 kinderen uit de gewapende groepen in Noordoost Nigeria, en werkt nu aan de re-integratie van de kinderen in hun gemeenschappen. Sinds de oorlog in Zuid Soedan uitbrak heeft UNICEF bijna 6000 alleenstaande kinderen herenigd met hun familie. In Bangladesh hielp UNICEF duizenden Rohingya kinderen met psychosociale zorg. In Irak zorgt UNICEF voor speciale hulp aan vrouwen en kinderen.