UNICEF: Nood in Jemen ergste ter wereld

27 december 2018

11 miljoen kinderen in Jemen hebben dringend humanitaire hulp nodig, waaronder 400.000 ernstig ondervoede kinderen. Hiermee is Jemen de ergste humanitaire en voedingscrisis ter wereld. Dat blijkt uit cijfers van UNICEF.  De besprekingen tussen de strijdende partijen en de wapenstilstand in Hodeidah zijn kleine lichtpuntjes, ook omdat de havenstad de belangrijkste toegangspoort is voor de 22 miljoen Jemenieten in nood.

Hahya  jemen  ondervoeding

‘Voor de kinderen van Jemen kan vrede niet snel genoeg komen’, zei Henrietta Fore, directeur van UNICEF Internationaal. In Jemen is gebrek aan alles en vooral aan water, voedsel en medische zorg. 

De situatie in Jemen in cijfers:

  • Meer dan 22 miljoen mensen, waarvan 11,3 miljoen kinderen, zijn afhankelijk van humanitaire hulp
  • 1,8 miljoen kinderen zijn ondervoed, waarvan 400.000 kinderen onder de vijf jaar ernstig
  • Bijna 2 miljoen mensen zijn ontheemd, waarvan 1 miljoen kinderen
  • 16,4 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon water
  • 2 miljoen kinderen gaan niet naar school

De toegang tot veilig drinkwater en voedsel vormt het grootste gezondheidsrisico. ‘Ik zag kinderen die zo verzwakt waren door voedselgebrek dat ze hun ogen nauwelijks open konden houden’, zei VN-coördinator noodhulp, Mark Lowcock. ‘Hulporganisaties helpen deze kinderen herstellen, maar veel kinderen komen opnieuw met ondervoeding de klinieken binnen omdat hun families niet voldoende voedsel kan kopen. Hartverscheurend.’

Het gezondheidszorgsysteem van Jemen staat op instorten: de helft van alle gezondheidsfaciliteiten is gesloten, vaak als gevolg van aanvallen. De recente cholera uitbraak bedreigt het gezondheidssysteem nog meer. Eind 2018 was het aantal vermoedelijke cholerabesmettingen gestegen naar meer dan 1,3 miljoen mensen. Bijna één op de drie cholerapatiënten is onder de vijf. Voortdurend geweld zit een effectieve cholerabestrijding in de weg.

Ondanks de onveilige situatie in Jemen weet UNICEF zwaar getroffen en kwetsbare gemeenschappen te bereiken met hulp. De kinderorganisatie voorziet ontheemde families van noodpakketten. Ook worden voedings- en gezondheidsprogramma’s opgeschaald en uitgebreid naar gebieden die moeilijk te bereiken zijn.   

UNICEF zorgt voor voedingssupplementen – waaronder pindakaaspasta’s voor ernstig ondervoede kinderen – IV-vloeistof, medicijnen en andere medische materialen en apparatuur. UNICEF zorgt ook voor schoon drinkwater door brandstof te leveren voor waterpompen. Hierdoor krijgen miljoenen mensen toegang tot schoon drinkwater.   

Vrijwilligers trekken het land door om voorlichting te geven over hygiëne en ziektepreventie. Mobiele klinieken verplaatsen zich door het land om moeders en kinderen basiszorg te bieden. Kinderen kunnen op deze manier worden ingeënt tegen ziektes zoals mazelen en polio.