Jongeren denken mee met beleid digitale leefomgeving

Jongeren denken mee in de Jongerenraad Digitalisering over beleid in de digitale leefomgeving. Deze raad is een klankbord voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en UNICEF Nederland.

Jongerenraad Digitalisering sessie bij UNICEF Nederland.

Jongeren denken mee met beleid digitale leefomgeving 

“Je kunt wel zeggen dat het advies is om sociale media pas vanaf je vijftiende te gebruiken, maar jongeren doen het toch wel want we willen contact met anderen”, zegt Emeritha (18 jaar) tijdens de afsluiting van tweede lichting van de Jongerenraad Digitalisering. Het is belangrijk dat jongeren hierover in gesprek zijn met beleidsmakers. In september start een nieuwe groep die meepraat over digitale thema’s die hun leven raken.

Klankbordgroep

Afgelopen schooljaar kwam een diverse groep kinderen en jongeren uit heel Nederland samen in de Jongerenraad Digitalisering. Deze raad is een klankbord voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en UNICEF Nederland. De jongeren gingen in gesprek met ambtenaren en beleidsmakers over vragen als: Moet er een verbod komen op sociale media? Wat werkt wel en niet in de regelgeving? En wat kunnen ouders beter doen?

Ervaring kinderen uit eerste hand

Hoewel het ministerie bij het maken van beleid al gebruikmaakt van onderzoek en advies van professionals, blijft het belangrijk dat ook kinderen en jongeren zelf worden gehoord. Zij ervaren immers direct de gevolgen van het beleid. “Ik heb heel veel aan jullie gehad”, zegt Eva Heijblom, Directeur-Generaal BZK. “Het was mooi om soms wat verder door te praten over bepaalde thema’s en te voelen en te begrijpen hoe jullie naar dingen kijken.” 

Input over privacy en schermtijd 

Zo sprak de Jongerenraad afgelopen jaar met staatssecretaris Szabó over privacy en sociale media. Hun inbreng heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de kabinetsbrede Strategie Online Kinderrechten die deze zomer naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Ook gaven de jongeren advies aan ambtenaren en Directeur-Generaal Eva Heijblom over een publiekscampagne voor ouders over schermtijd en digitale regels thuis. Deze publiekscampagne zal in september van start gaan.  

Daarnaast had de Jongerenraad een centrale rol bij de conferentie Kliks&Kwesties van UNICEF Nederland, MIND US en de gemeente Amsterdam waarbij jongeren onder andere in gesprek gingen met Koningin Máxima en input gaven voor de Landelijke Agenda Jong & Online. 

Risico's en mogelijkheden

“De digitale wereld vraagt om duidelijke grenzen, bewuste bescherming en gedeelde verantwoordelijkheid”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. “Met de Jongerenraad Digitalisering geven we de stem van kinderen en jongeren een structurele plek en bouwen we samen aan een veilige en stimulerende online omgeving die bijdraagt aan het welzijn en de ontwikkeling van kinderen.” 

In september start de derde editie van de Jongerenraad Digitalisering onder begeleiding van Stichting Discussiëren Kun Je Leren. Kinderen tussen de 12 en 15 jaar kunnen zich in juli aanmelden – er zijn nog plekken beschikbaar.  

Meld je aan voor de Jongerenraad Digitalisering 2025-2026.