Miljoenen kinderen in Jemen in grote nood

19 oktober 2018

Miljoenen kinderen in Jemen zitten binnenkort zonder voedsel, schoon water of sanitaire voorzieningen vanwege de verergerende economische crisis en oplaaiend geweld in havenstad Hodeidah. De kosten van voedsel, brandstof en water zijn verveelvoudigd, de nationale munt is ingestort.

Ebrahim Salah (10) raakte gewond tijdens een aanval op hun stad. Met zijn familie is hij een van de talloze ontheemden in Jemen. 

Ebrahim Salah (10) raakte gewond tijdens een aanval op hun stad. Met zijn familie is hij een van de talloze ontheemden in Jemen. 

Ebrahim Salah (10) raakte gewond tijdens een aanval op hun stad. Met zijn familie is hij een van de talloze ontheemden in Jemen. 

“De drinkwatervoorziening staat op instorten vanwege de torenhoge brandstofprijzen, wat betekent dat talloze kinderen geen veilig drinkwater of sanitaire voorzieningen meer hebben’, zegt Henrietta Fore, directeur van UNICEF. ‘Dit kan leiden tot uitbraken van ziekten en zal kinderen verder verzwakken, zeker gezien de onzekerheid van de voedselvoorziening.’

UNICEF schat in dat 1,2 miljoen mensen acuut water en sanitaire voorzieningen nodig hebben en dat dat aantal verder zal gaan stijgen. Nu al zijn er 18,5 miljoen Jemenieten die niet zeker zijn van een dagelijkse maaltijd. Dat aantal zal op korte termijn met 3,5 miljoen stijgen, waaronder 1,8 miljoen kinderen. Hodeidah is nu nog de cruciale aanvoerroute van brandstof en humanitaire hulp voor 28 miljoen Jemenieten. Als die route wordt afgesloten door de toenemende gevechten neemt de nood toe.

‘Deze condities zijn al afschuwelijk en daar komt nog het oorlogsgeweld bij’, zegt Fore. ‘De enige uitweg uit deze nachtmerrie is vrede. Tot dat moment roept UNICEF alle partijen in het conflict op om te stoppen de infrastructuur aan te vallen die belangrijk is voor hulp, en veilige toegang voor hulpverleners te garanderen zodat alle kinderen in Jemen hulp kunnen krijgen.’