Wereldleiders lanceren Generation Unlimited: beter onderwijs voor jongeren

25 september 2018

NEW YORK - Popsterren, bedrijven en wereldleiders lanceren tijdens de zitting van de Verenigde Naties een nieuw partnerschap om de wereldwijde onderwijs- en opleidingscrisis aan te pakken. Generation Unlimited wil ervoor zorgen dat voor 2030 elke jongere hoge kwaliteit onderwijs heeft. Dat is  bekend gemaakt op het hoofdkantoor van de VN in New York.

Lancering generation unlimited  new york

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, president Paul Kagame van Rwanda, Wereldbankpresident Jim Yong Kim, Federica Mogherini van de Europese Unie, UNICEF-directeur Henrietta Fore; Unilever CEO Paul Polman, actrice Lilly Singh en popgroep BTS zijn een aantal van de grote namen die Generation Unlimited steunen. Vanuit Nederland zijn buitenlandminister Sigrid Kaag en Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, bij de lancering aanwezig.

Zonder snelle investeringen in onderwijs zal de snelgroeiende groep jongeren, die rond 2030 wereldwijd de 2 miljard zal bereiken, onvoorbereid zijn op het beroepsleven. Met meer dan 200 miljoen jonge mensen die geen voortgezet onderwijs volgen dreigt vooral de meest benadeelden, een toekomst vol armoede en discriminatie.

Generation Unlimited maakt deel uit van de Youth 2030 Strategy van de Verenigde Naties en vormt een aanvulling op bestaande programma's die tieners en jongeren ondersteunen. Het nieuwe platform concentreert zich op drie belangrijke gebieden: voortgezet onderwijs; inzetbaarheid in waardig werk en empowerment. Wereldwijd worden jongeren gevraagd mee te denken over oplossingen voor deze belangrijkste pijlers van Generation Unlimited.

‘Onze hoop voor een betere wereld berust op jongeren’, zegt António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. ‘De wereld is de thuisbasis van de grootste generatie jonge mensen ooit: 1,8 miljard jongeren. Duurzame ontwikkeling, mensenrechten, vrede en veiligheid kunnen alleen worden bereikt als we deze jongeren de leiding geven en hen in staat stellen hun volledige potentieel te ontwikkelen.’

‘De demografische veranderingen in de wereld zorgen samen met snel evoluerende technologische ontwikkelingen voor een kritiek moment in de geschiedenis. Als we snel en goed handelen, kunnen we een bekwame groep van jonge mensen creëren die kunnen bijdragen aan de opbouw van duurzame economieën en vreedzame en welvarende samenlevingen. Jongeren vertegenwoordigen 25 procent van de wereldbevolking, maar zij vormen 100 procent van de toekomst. We kunnen het ons niet veroorloven hen teleur te stellen’, aldus Henrietta Fore, directeur van UNICEF.