UNICEF herhaalt succesvolle Rift Valley Marathon in 2019

7 september 2018

Den Haag – Na een succesvolle marathon in de Rift Valley in Kenia, de bakermat van het hardlopen, organiseert UNICEF deze unieke hardloopuitdaging opnieuw in juni 2019. Voormalig hardloopkampioene Lornah Kiplagat zet weer de route uit en begeleidt de lopers. Op 13 september is de eerste informatieavond op het UNICEF-kantoor in Den Haag.

Onderweg rvm1

‘Afgelopen mei was de primeur voor dertig Nederlandse marathonlopers: allemaal liepen ze de allereerste UNICEF Rift Valley Marathon helemaal uit, mede dankzij de begeleiding van looplegende Lornah Kiplagat’, vertelt Walther Hesselink, die namens UNICEF Nederland in Kenia meewerkte aan het evenement. ‘De marathon was heftig: wegen van rode klei, warmte, ijle lucht en veel hoogtemeters. Maar ook blije mensen langs de kant en meerennende kinderen. En natuurlijk een prachtig doel waar we ons voor inzetten: sponsoring voor schoon drinkwater voor Keniaanse kinderen!’

Hardloopster Lornah Kiplagat heeft een belangrijke rol bij de marathon. In aanloop naar de marathon verblijven de lopers op haar High Altitude Training Center in Iten. De langeafstandsloopster geeft de deelnemers in aanloop naar het evenement adviezen en begeleiding. Kiplagat stippelt zelf het unieke parcours door de Rift Valley uit. ‘Dit gebied is de bakermat van het hardlopen, niet voor niets komen vele Keniaanse kampioenen hiervandaan. Als je deze marathon loopt, zet je een heel bijzondere prestatie neer.’

De Rift Valley Marathon vindt in 2019 plaats van 8 tot en met 15 juni. Gedurende deze week krijgen de deelnemers de tijd om te acclimatiseren en geeft Kiplagat loopclinics. Ook staat een bezoek gepland aan een van de scholen waar het sponsorgeld naartoe gaat. Er is een maximum van 60 deelnemers, het wordt dus geen massale loop.

In aanloop naar de marathon vinden verschillende trainingen plaats en kunnen de deelnemers rekenen op ondersteuning. Gezien de zwaarte van de marathon is het evenement vooral geschikt voor de geoefende (marathon)lopers.