Prijzen voor kinderen in Nederland en de Cariben tijdens het UNICEF Kinderrechten Filmfestival

29 juni 2018

Vandaag vielen drie scholen in de prijzen op het UNICEF Kinderrechten Filmfestival in Amsterdam. De Nieuwe Park Rozenburgschool uit Rotterdam won de award Beste Film, De Paperclip uit Heerhugowaard won maar liefst twee awards; Keste Kinderrechtenverhaal en Beste Acteerprestatie. De publieksprijs werd gewonnen door Kolegio Strea Briante uit Bonaire. Met het UNICEF Kinderrechten Filmfestival biedt UNICEF kinderen in Nederland de kans om op actieve én creatieve wijze zich uit te spreken en over hun rechten na te denken.

Shefotografie krff am 472

Deelname Nederlandse Cariben

Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival vond dit jaar voor de vijfde keer plaats. Bijzonder dit jaar was de deelname van de Nederlandse Cariben. Met behulp van het ministerie van BINNENLANDSE ZAKEN vond dit jaar voor het eerst een Caribean Edition van het festival plaats. De beste kinderrechtenfilms van scholen uit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius streden op 14 april mee om de awards, tijdens de finale op Curaçao. Bonaire won deze finale en mocht vandaag deelnemen aan de landelijke finale in Amsterdam. UNICEF Project coördinator Caribean Edition Melody is blij met het resultaat: ‘We zijn één koninkrijk en zo voelde dat vandaag ook in Tuschinski.”

Overweldigende winst Publieksprijs

De Film Ezjel van Kolegio Strea Briante uit Bonaire won met volle overtuiging de publieksprijs. Ze kreeg 148 stemmen, tegenover 29 stemmen voor de tweede en derde prijs. Nog nooit heeft één film zoveel stemmen ontvangen. Extra bijzonder is dat het hier om een school voor bijzonder onderwijs gaat. Filmcoach Dennis Martinuz was aanwezig bij de finale: ‘Ik kan niet geloven dat we hebben gewonnen. Bonaire voelde echt dichtbij hier in Amsterdam. De juf heeft vannacht om 3 uur Bonaire tijd de finale gevolgd via Facebook. Ik vond het mooi dat er kinderen naar mij toe kwamen om de groeten te doen aan de leerlingen op Bonaire.’

Rotterdam wint Beste Film

De Nieuwe Park Rozenburgschool uit Rotterdam sleepte voor ‘Haat sterker dan liefde’ de prijs voor Beste Film binnen. Nisa (zij speelde de juf in de film): ‘Ik ben heel blij met de overwinning filmcoach Filip heeft ons heel goed geholpen bij de filmopnames, hij is grappig en aardig. De hele klas is superblij.”

Twee prijzen voor de Paperclip uit Heerhugowaard

Zowel de prijs voor Beste Kinderrechtenverhaal als de prijs voor Beste Acteerprestatie ging dit jaar naar de film ‘Meer slaven is meer geld’ van de Paperclip uit Heerhugowaard. Groep 8 leerkracht Sarena Merencia had het niet verwacht: ‘Ik ben super trots, helemaal geweldig, dat hadden we niet verwacht, niet twee, echt een feestje hier. We vonden de concurrentie heel goed, vooral de school uit Bonaire sprak heel erg aan. Twee prijzen, heel bijzonder.’ Ook leerling Demi is door het dolle heen: ‘Ik vind het superleuk en ik ben super trots op onze klas. Ik vond het best spannend vandaag en ook super leuk.’