Syrische kinderen op zoek naar veiligheid en onderdak doodgevroren tijdens de oversteek van Syrië naar Libanon

20 januari 2018

UNICEF: 'De wereld heeft geen excuus! We kunnen de kinderen van Syrië niet voortdurend in de steek laten.'

'Het is tragisch dat ten minste 12 Syriërs, waaronder twee kinderen, stierven in het oosten van Libanon nabij de grensovergang van Masna met Syrië’, zegt Geert Cappelaere, regionaal directeur van UNICEF in het Midden Oosten en Noord-Afrika  

‘Syriërs blijven hun leven en het leven van hun kinderen riskeren in een wanhopige zoektocht naar veiligheid en onderdak. Onze gedachten zijn bij de families die hun geliefden verloren, slachtoffers van een oorlog die al bijna zijn achtste jaar ingaat.

Mogelijk worden er meer mensen gevonden in het gebied omdat de Libanese autoriteiten blijven zoeken naar mensen die naar verluidt vastzitten in de bergen in de vrieskou en sneeuw.

‘Kinderen in Syrië, Libanon, Irak, Jemen, de Palestijnse staat, Jordanië, Turkije en Egypte en in veel andere landen overal ter wereld leven middenin een conflict of ervaren de gevolgen ervan. Elke winter is het voor hen een strijd om warm te blijven.

‘UNICEF en zijn partners helpen families om met het barre weer om te gaan. UNICEF verspreidt dekens, warme kleding en brandstof om scholen te verwarmen.

‘De dood van deze twee Syrische kinderen is een herinnering dat er nog veel meer moet gebeuren:

De wrede oorlogen moeten stoppen en we moeten onze vrijgevigheid en hulp voor de meest getroffen kinderen vergroten. We hebben geen excuus. We kunnen de kinderen van Syrië niet voortdurend in de steek laten!'

Noot voor de redactie

  • Sinds het begin van de winter helpt UNICEF families omgaan met het barre weer.
  • Als onderdeel van de hulpverlening aan gezinnen in nood, verspreidt UNICEF dekens, warme kleding en brandstof om scholen in Libanon, Syrië, Irak, Jordanië, Turkije, Egypte en de Palestijnse staat te verwarmen,
  • Een tekort aan middelen, is een groot probleem bij de hulpverlening. Tot dusverre ontving UNICEF slechts de helft van de financiering die nodig is voor de winterhulp.
  • Als er geen extra financiering beschikbaar komt, kan UNICEF bijna 800.000 kinderen niet bereiken met hulp deze winter.