Aantal kinderen dat als menselijke bom wordt gebruikt neemt toe in Nigeria

23 augustus 2017

Abuja – UNICEF is extreem bezorgd over de afschuwelijke toename van het wrede en berekenende gebruik van kinderen, in het bijzonder meisjes, als menselijke bommen in het noordoosten van Nigeria. Het aantal zelfmoordaanslagen met kinderen dit jaar is al vier keer hoger dan in heel 2016. In totaal werden in 2017 83 kinderen ingezet, 55 van hen meisjes, waaronder eenmaal een meisje met een baby op haar rug.

'Het gebruik van kinderen op deze manier is een gruweldaad', zegt Krista van den Berg van UNICEF Nederland, die in Nigeria werkte. 'Kinderen die als menselijke bom worden gebruikt zijn boven alles slachtoffer, geen dader.'

De dodelijke bomaanslagen worden toegeschreven aan de gewapende groep Boko Haram. Dat heeft het wantrouwen van de samenleving voor kinderen die door de rebellen zijn gekidnapt en weer vrijkwamen enorm versterkt. Kinderen die er in slaagden te ontsnappen uit ontvoering ontmoeten vaak afwijzing, wat hun situatie nog deerniswekkender maakt. 'Ik sprak een meisje dat ontvoerd was door Boko Haram en zwanger was geraakt van haar ontvoerder. Uiteindelijk is ze met haar baby gevlucht, maar ze kon nergens bij familie terecht. Iedereen was bang voor haar door haar verblijf bij Boko Haram. Afschuwelijk', aldus Van den Berg. 

Het noordoosten van Nigeria kent enorme problemen van ontheemding en ondervoeding, eveneens een dodelijke combinatie voor kinderen. 1,7 miljoen mensen zijn gevlucht, de meesten van hen in de staat Borno, waar ook de meeste aanvallen plaatsvinden. 

UNICEF begeleidt uit gevangenschap teruggekeerde kinderen, zoekt contact met hun families en bereidt hen voor op reïntegratie. In de tussentijd wordt gezorgd voor pleeggezinnen en voor psychosociale hulp. Ook werkt UNICEF samen met gemeenschapsleiders aan een grotere tolerantie voor ontvoerde kinderen.