Cholera-uitbraak Jemen verergert noodsituatie nog verder

25 juni 2017

De steeds groter wordende uitbraak van cholera in Jemen maakt een al moeilijke situatie voor kinderen catastrofaal. Bijna de helft van de 180.000 cholerapatiënten zijn kinderen. Volgens de WHO zijn nu al meer dan 950 mensen aan de ziekte overleden. In het slechtste scenario kan het aantal gevallen van cholera nog bijna verdubbelen. 14,5 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater of sanitaire voorzieningen, bijna twee miljoen mensen zijn verzwakt door ondervoeding.

'Het is al meer dan twee jaar oorlog in Jemen. Veel voorzieningen zijn niet meer beschikbaar, zoals elektriciteit, vuilnisophaaldiensten of water uit de kraan. Een gevaarlijke ziekte als cholera kan zich daardoor op grote schaal verspreiden', aldus Broekhuijsen. 'De helft van de ziekenhuizen is dicht, medicijnen zijn beperkt verkrijgbaar en de dokters die er nog zijn hebben in geen negen maanden salaris gekregen. We doen wat we kunnen om mensen te helpen.'

Sinds het begin van de cholera-uitbraak, bijna twee maanden geleden, heeft UNICEF zo snel mogelijk ORS, infuusvloeistof en waterzuiveringstabletten gedistribueerd. Ook is de verstrekking van schoon drinkwater opgeschaald. Met behulp van 10.000 gemeenschapswerkers informeert UNICEF de lokale bevolking over het belang van hygiëne en schoon drinkwater, en hoe besmetting is te voorkomen als een gezinslid ziek wordt.  

De verwachting is dat tijdens het regenseizoen van juli en augustus de cholera-epidemie nog verder verergert, tot mogelijk 300.000 gevallen in het slechtste scenario. Om hulp te kunnen blijven garanderen, heeft UNICEF op korte termijn 64 miljoen dollar nodig.

'Gelukkig is er ook goed nieuws: in de 77 regio’s waar de ziekte als eerste werd gemeld, neemt het aantal besmettingen inmiddels weer af', aldus Broekhuijsen.

Naast het risico op ziektes en ondervoeding lopen kinderen ook het risico gewond te raken of te sterven door de gevechten. Alleen al in mei overleden in het district Taiz veertien kinderen en raakten er veertig gewond.