Haagse kinderen lopen tegen kinderarbeid

9 juni 2017

De kinderen zullen samen met UNICEF ambassadeur Nicolette van Dam zo vaak mogelijk het 500-meter lange parcours afleggen om geld in te zamelen tegen kinderarbeid.

DEN-HAAG, 9 juni 2017 - De kinderen zullen samen met UNICEF ambassadeur Nicolette van Dam zo vaak mogelijk het 500-meter lange parcours afleggen om geld in te zamelen tegen kinderarbeid. 'In veel landen op de wereld is het helaas nog vaak het geval dat kinderen moeten werken en niet naar school kunnen', aldus Nicolette van Dam. 'In totaal zijn er bijna 170 miljoen kinderen die werk doen dat schadelijk is voor hun gezondheid of ontwikkeling. We kunnen niet toekijken en niets doen.'

Sponsorloop
Tijdens diverse UNICEF lopen door heel Nederland liepen kinderen het afgelopen schooljaar tegen kinderarbeid. De teller van het ingezamelde geld staat al op ruim 262.000 euro. 'Deze loop is als het ware de finale, dus we willen dat mooie bedrag graag nog even opkrikken', aldus een enthousiaste Van Dam. Voordat de kinderen van start gaan, zal zij ook de warming-up verzorgen waarbij leerlingen kinderarbeid situaties zullen uitbeelden. 

Ivoorkust
UNICEF gaat het geld dat de kinderen ophalen door zich te laten sponsoren besteden aan projecten in Ivoorkust. In dat land werken 1,4 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar als kinderarbeider, waarvan 155.149 kinderen onder gevaarlijke omstandigheden in de cacaosector. Ivoorkust is de grootste producent van cacao ter wereld, ongeveer een derde van de wereldproductie komt uit dit West-Afrikaanse land. 'Kinderen hebben recht op bescherming en onderwijs. We moeten kinderarbeid uitbannen om deze rechten te kunnen waarborgen', vindt Van Dam.  

Internationale Dag tegen Kinderarbeid
Op de Internationale Dag tegen Kinderarbeid wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor werkende kinderen. Mark Wijne, kinderarbeid-expert bij UNICEF, 'In totaal zijn er bijna 170 miljoen kinderarbeiders. Ze werken in de landbouw, als huissloven, in steengroeven en goudmijnen, in de seksindustrie, op plantages of in fabrieken. Kinderen die dit soort werk doen, gaan niet naar school en worden vaak misbruikt en uitgebuit. Met alle gevolgen van dien, ze zijn vaak ziek, raken gewond of komen om. Het is dus ontzettend belangrijk dat we kinderarbeid uitbannen.'

Noot voor de redactie:
Locatie en tijdstip: Haagse bos, Bezuidenhoutseweg 74, 12 juni 09:45 – 11:30
Nicolette van Dam en de leerlingen zijn beschikbaar voor interviews. 
Hoogwaardig fotomateriaal is na afloop beschikbaar. 
Aanmelden kan bij: atoure@unicef.nl, 0634004870