Armoede, honger en ziekten verwoesten kinderlevens in Jemen na twee jaar conflict

27 maart 2017

JEMEN – De weerbaarheid van families in Jemen wordt tot het uiterste beproefd nu de oorlog het derde jaar in gaat. Volgens een nieuw UNICEF rapport ‘Falling through the Cracks’, zakken meer dan 17 miljoen mensen – ruim 65 procent van de bevolking – dieper weg in een situatie van gevaar, armoede en algehele kwetsbaarheid. Het armste land in het Midden Oosten wordt geconfronteerd met een ongekende economische, sociale en humanitaire crisis.

'De oorlog in Jemen stelt kinderen bloot aan ontberingen, ziekten en levensgevaarlijke situaties', zegt Marieke Roelfsema, noodhulpcoördinator voor UNICEF Nederland. 'Het is momenteel de grootste voedselcrisis ter wereld. Kinderen hebben honger en meer hulp is nodig.'

Het aantal extreem arme en kwetsbare mensen is buitengewoon hoog. Een op de twee inwoners van Jemen leeft nu van minder dan twee dollar per dag. Ongeveer 80 procent van de families heeft schulden of leent geld om hun kinderen te kunnen voeden. Gezinnen eten veel minder, kiezen voor goedkoper voedsel of slaan maaltijden over.

Kinderen betalen de hoogste prijs. Ze hebben veel minder kansen om te groeien, te leren en om hun potentieel te verwezenlijken:

 • Tenminste 1.546 kinderen werden gedood en 2.450 kinderen werden verminkt tussen 26 maart 2015 en 28 februari 2017 (geverifieerde cijfers, het werkelijke aantal ligt hoger).
 • Bijna een half miljoen kinderen lijdt aan ernstige acute ondervoeding, een levensbedreigende situatie die met 200% is toegenomen sinds 2014.
 • Elke tien minuten sterft een kind aan voorkombare ziekten, het gevolg van de ineenstorting van het zorgsysteem.
 • De helft van de kinderen jonger dan vijf blijft achter in groei (ze zijn ‘stunted’) en bijna tien miljoen kinderen hebben urgent humanitaire hulp nodig.
 • Kinderen die soms niet ouder zijn dan acht jaar, worden als kindsoldaten gerekruteerd. Tijdens de twee jaar dat het conflict nu duurt hebben de Verenigde Naties vastgesteld dat minimaal 1.572 jongens werden gerekruteerd om te vechten of voor ondersteunende rollen.
 • Het aantal kindhuwelijken neemt toe. Meer dan tweederde van de meisjes wordt uitgehuwelijkt voor hun achttiende verjaardag, dit was 50 procent voor het uitbreken van de crisis.
 • Meer dan twee miljoen kinderen gaan niet naar school, waaronder tenminste 350.000 kinderen als direct gevolg van het conflict.

Namens de kinderen van Jemen, pleit UNICEF voor:

 • Een onmiddellijke politieke oplossing voor de oorlog in Jemen.
 • Een einde aan het ernstige geweld tegen kinderen.
 • Het voorkomen van hongersnood door meer noodvoeding te verspreiden.
 • Het ondersteunen van basisvoorzieningen en onbelemmerde toegang voor humanitaire hulp.

Giro555 is in Nederland in actie gekomen voor vier landen (Jemen, Somalië, Zuid-Soedan en Nigeria). Onder de naam ‘Help Slachtoffers Hongersnood’ wordt vanaf zaterdag 25 maart tot en met de nationale actiedag op woensdag 29 maart een inzamelingsactie gehouden waarmee onder meer de kinderen van Jemen worden geholpen met behandeling tegen acute ondervoeding en andere levensreddende hulp.