1 miljoen kinderen in Oosten Oekraïne hebben dringend hulp nodig

17 februari 2017

Kiev - Circa 1 miljoen kinderen in het oosten van Oekraïne hebben dringend humanitaire hulp nodig. Dat is een bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, zegt UNICEF, en het gevolg van de aanhoudende gevechten en de problemen daardoor. In totaal 1,7 miljoen mensen zijn ontheemd en veel gezinnen raakten hun inkomen, sociale zekerheid en toegang tot gezondheidszorg kwijt, terwijl de prijzen sterk stegen.

"Dit is een onzichtbare crisis en door de wereld grotendeels vergeten", zegt Giovanna Barberis, directeur van UNICEF in Oekraïne. "Kinderen in het oosten van Oekraïne leven sinds drie jaar onder de constante dreiging van gevechten en beschietingen. Hun scholen zijn vernietigd, ze zijn ze uit hun huizen verdreven en afgesneden van basisvoorzieningen, zoals water en verwarming."

Dagelijks brengen honderden schendingen van de wapenstilstand de kinderen in gevaar, fysiek en psychisch. De situatie is vooral ernstig voor de ongeveer 200.000 kinderen die wonen binnen een straal van 15 kilometer van de 'contactlijn' tussen beide partijen en waar de zwaarste gevechten plaatsvinden.

Kinderen in deze zone lopen voortdurend gevaar door landmijnen en andere onontplofte munitie. Duizenden kinderen moeten regelmatig naar de gemeenschappelijke schuilkelders of naar eigen, geïmproviseerde schuilplekken. Meer dan 740 scholen - één op de vijf in het oosten van Oekraïne – zijn vernietigd of beschadigd.

Leraren, psychologen en ouders rapporteren tekenen van ernstige psychosociale nood onder kinderen. Ze hebben nachtmerries, vertonen agressie, sociale terugtrekking en paniek veroorzaakt door harde geluiden.

UNICEF roept opnieuw alle partijen op zich onmiddellijk te houden aan de wapenstilstand, ondertekend in Minsk in augustus 2015 en het internationaal humanitair recht te respecteren, zoals onbeperkte toegang voor humanitaire hulp. "Na drie gruwelijke jaren hebben kinderen in het oosten van Oekraïne dringend behoefte aan duurzame vrede", zegt Giovanna Barberis.

In 2016 heeft UNICEF:

• 207.000 kinderen en verzorgers bereikt met psychosociale ondersteuning;

• 500.000 kinderen en hun families voorgelicht over de risico’s van mijnen;

• 10.000 kinderen en hun familie voorzien van warme kleding;

• 2,5 miljoen mensen geholpen met veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiëne-infrastructuur;

• 50 scholen hersteld en onderwijsmaterialen verstrekt voor 150.000 kinderen;

• verloskunde kits verstrekt die werden ingezet bij de geboorte van 29.000 baby’s

Download hier foto’s uit de Oekraïne

http://weshare.unicef.org/Package/2AM4080ZGVFH