UNICEF: Hulp nodig voor meisjes ontvoerd door Boko Haram om leven weer op te bouwen

21 oktober 2016

ABUJA – DEN HAAG, 19 oktober 2016 - De emotionele hereniging van 21 meisjes uit Chibok (noordoost Nigeria) met hun familie afgelopen zondag, toont aan hoe dringend zij hulp nodig hebben na hun ontvoering door Boko Haram. De meisjes zijn vaak ziek, ondervoed, uitgeput en getraumatiseerd. Ze hebben medische verzorging en psychosociale steun nodig, zodat ze hun ervaringen kunnen verwerken en kunnen re-integreren in hun gezinnen en gemeenschappen.

"De vrijlating is geweldig nieuws en we zijn verheugd om de meisjes samen met hun families te zien, maar we moeten niet vergeten dat deze vrouwen en meisjes een lang en moeilijk proces ingaan om hun leven weer op te bouwen na het onbeschrijfelijke leed dat hen is aangedaan."zegt Gianfranco Rotigliano, waarnemend directeur UNICEF Nigeria. "Echter we moeten net zo lang druk blijven uitoefenen tot alle ontvoerde vrouwen en kinderen weer vrij zijn."

In 2014 werden ruim 200 meisjes uit Chibok ontvoerd door Boko Haram. UNICEF schat dat duizenden vrouwen en meisjes zijn vastgehouden en onderworpen aan geweld door de groep. UNICEF heeft honderden vrouwen en meisjes gesteund die zijn vrijgelaten door of ontsnapt aan Boko Haram. De meisjes vertellen dat zij werden verkracht, vaak in de vorm van gedwongen "huwelijken", mishandeld en geïntimideerd en dat ze honger leden tijdens hun gevangenschap. Velen keerden zwanger of met baby’s terug als gevolg van verkrachting.

De terugkeer naar hun gezinnen en gemeenschappen is een nieuwe beproeving voor de meisjes. Ze zijn vaak gestigmatiseerd door het seksuele geweld en mensen zijn bang dat de meisjes geïndoctrineerd zijn door Boko Haram en zodanig een bedreiging vormen voor hun gemeenschappen. Die vrees is aangewakkerd doordat Boko Haram kinderen, vooral meisjes, inzet bij zelfmoordaanslagen. Kinderen die verwekt zijn door seksueel geweld lopen een nog groter risico verstoten te worden of slachtoffer te worden van geweld.

Sinds januari verstrekken UNICEF en partner International Alert psychosociale steun aan vrouwen en meisjes die het slachtoffer zijn van seksueel geweld door Boko Haram. De organisaties werken samen met een netwerk van religieuze en maatschappelijke leiders die zijn getraind om acceptatie te bevorderen en de negatieve beeldvorming aan te pakken die de re-integratie van de vrouwen en meisjes bemoeilijkt.

De hulp aan de grote aantallen vrouwen en meisjes die zijn vastgehouden door Boko Haram is op de lange termijn zwaar ondergefinancierd.