Kinderen in het nauw door Boko Haram geweld rondom Tsjaad meer

25 augustus 2016

UNICEF luidt de noodklok voor de humanitaire crisis in de regio rondom het Tsjaad meer (Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen). In een vandaag gepresenteerd rapport blijkt dat miljoenen mensen op de vlucht zijn, kinderen blootstaan aan extreem geweld en er een ernstige voedingscrisis is.

Film- en fotobeeld beschikbaar, alsmede het rapport, via http://uni.cf/2bVEGu6

Het rapport bevat verontrustende cijfers. Zo zijn momenteel bijna 2,6 miljoen mensen uit de regio om het Tsjaad meer op de vlucht voor het aanhoudende geweld. Het aantal kinderen op de vlucht groeide van 800.000 kinderen in 2015 tot 1,4 miljoen afgelopen juli.

Kinderen worden het hardst geraakt in deze crisis: zij staan bloot aan extreem geweld, hebben vaak hun familie verloren en missen soms jarenlang onderwijs. Gewapende groeperingen dwingen kinderen zich bij hen aan te sluiten en aanslagen te plegen.Naast al het geweld is er ook een voedingscrisis in de landen rond het Tsjaad meer. Verwacht wordt dat dit jaar meer dan 475.000 kinderen zullen lijden aan ernstige ondervoeding. Een groot deel van deze groep kinderen woont in Borno, Nigeria. Van de 244.000 kinderen uit Borno die lijden aan acute ondervoeding, zullen naar schatting 49.000 kinderen - bijna 1 op de 5 - sterven als ze geen hulp krijgen.

Arjan de Wagt, hoofd van het voedingsprogramma van UNICEF Nigeria, is af en aan in de kampen rond Maiduguri in het noordoosten van Nigeria. “De zorg is er inmiddels een stuk verbeterd, maar er is nog veel te doen. En nog steeds zijn er meer dan twee miljoen mensen in gebieden waar we om veiligheidsredenen geen toegang toe hebben. Zeker gezien de aanslag die recent op ons konvooi werd gepleegd, moeten we nog voorzichtiger zijn.”Volgens UNICEF moet er meer aandacht komen voor de verontrustende situatie waarin een groeiende groep kinderen in de Lake Chad-regio zich bevindt.

 

Boko Haram violence in Lake Chad region leaves children displaced and trapped

DAKAR, 25 August 2016 – Years of violence by Boko Haram in Africa’s Lake Chad basin have led to a worsening humanitarian crisis that has displaced 1.4 million children and left at least one million still trapped in hard-to-reach areas, UNICEF said in a report released today.

“The Lake Chad crisis is a children’s crisis that should rank high on the global migration and displacement agenda,” said Manuel Fontaine, UNICEF Regional Director for West and Central Africa. “Humanitarian needs are outpacing the response, especially now that new areas previously unreachable in north-east Nigeria become accessible.”

Released ahead of the United Nations Summit on Refugees and Migrants (September 19), Children on the Move, Children left Behind looks at the impact of the Boko Haram insurgency on children in Nigeria, Cameroun, Chad and Niger and its devastating toll on children.

The report notes that:

• In addition to the 2.6 million people currently displaced, an additional 2.2 million people – over half of them children – are feared to be trapped in areas under the control of Boko Haram and need humanitarian assistance.

• An estimated 38 children have been used to carry out suicide attacks in Lake Chad basin so far this year, bringing to 86 the total number of children used as suicide bombers since 2014.

• An estimated 475,000 children across Lake Chad will suffer from severe acute malnutrition this year, up from 175,000 at the beginning of the year.

• In north-east Nigeria alone, an estimated 20,000 children have been separated from their families.

The report also notes that most of the displaced population – more than 8 in 10 people – are staying with families and neighbours, putting additional strain on some of the world’s poorest communities.

“Local communities are sharing the little they have to help those in need in an act of humanity that is replicated in thousands of homes across the conflict-affect areas,” said Fontaine.

UNICEF is working with partners to meet the basic needs of children and their families in the conflict-affected areas. So far this year, nearly 170,000 children received psychosocial support, almost 100,000 were treated for severe acute malnutrition and over 100,000 took part in learning programmes.

UNICEF has received only 13 per cent of the US$ 308 million it needs to provide assistance to the families affected by Boko Haram violence across Nigeria, Niger, Chad and Cameroon. The children’s agency is appealing to the donor community to step up its support for the affected communities. Additional resources will help UNICEF and its partners scale up the response – particularly as access to areas previously under Boko Haram control is revealing growing humanitarian needs.