Vluchtelingencrisis zal groeien als regio Syrië niet meer hulp krijgt

10 september 2015

Volgens UNICEF zal de vluchtelingen- en migrantencrisis in Europa alleen maar verergeren, als er niet meer inspanningen worden gedaan om een einde te maken aan het langdurige conflict in Syrië. De humanitaire behoeften van miljoenen mensen in de regio moet snel worden aangepakt.

“Elke Syriër die ik spreek vertelt mij dat ze in hun eigen land zouden zijn gebleven als zij zich daar veilig zouden voelen, in vrede konden leven en met waardigheid worden behandeld”, zegt Peter Salama, directeur van UNICEF in het Midden-Oosten. “Ze riskeren hun leven en het leven van hun kinderen om naar Europa te vluchten. Er is geen andere optie, ze zien geen toekomst voor zichzelf en voor hun kinderen.”

Door het conflict in Syrië zijn nog 16 miljoen mensen – waarvan bijna de helft kind – er achter gebleven zonder gezondheidszorg, schoon water, sanitaire voorzieningen en onderwijs. Zo’n 2 miljoen kinderen kunnen niet naar school. Ongeveer 5 miljoen mensen in het hele land heeft grote drinkwatertekorten door de lange en soms opzettelijke onderbrekingen in de watervoorziening. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie is een groot deel van de openbare ziekenhuizen buiten gebruik.

Sinds het begin van het conflict bijna vijf jaar geleden zijn meer dan 4 miljoen Syriërs – waaronder de helft kinderen – het land ontvlucht. De laatste cijfers van de Europese Unie laten zien dat de grootste groep vluchtelingen die dit jaar in Europa arriveerden uit Syrië komt. Hoewel hard wordt getracht meer hulp te geven aan vluchtelingen die de gevaarlijke reis naar Europa ondernemen, is er nog steeds aanzienlijke steun nodig voor de landen om Syrië. Zo zijn inmiddels bijna 2 miljoen Syriërs in Turkije neergestreken. Dit is drie keer zoveel als aan het begin van 2014 en het hoogste aantal Syrische vluchtelingen van alle landen. In Libanon, een land met 4,8 miljoen inwoners, worden 1,1 miljoen Syriërs ondergebracht. In Jordanië staan bijna 630.000 vluchtelingen geregistreerd.

Ondanks de enorme uitdagingen waar de slachtoffers van het conflict voor staan, blijft de financiering voor humanitaire hulp nog ver achter.