UNICEF meldt meer dan duizend kindslachtoffers in conflict Jemen

19 augustus 2015

LET OP! EMBARGO TOT 19 AUGUSTUS 0:01U

Elke dag zijn gemiddeld acht kinderen slachtoffer van het conflict in Jemen. Zij worden gedood of raken ernstig gewond. Dat blijkt uit het rapport ‘Jemen: kindertijd bedreigd’ dat UNICEF vandaag (19 augustus) uitbrengt. Sinds het conflict vier maanden geleden escaleerde zijn bijna vierhonderd kinderen gedood en meer dan zeshonderd gewond geraakt.

800 jemenkindslachtoffers

Veel kinderen in Jemen lijden aan een tekort aan eten en hebben slechts beperkt toegang tot gezondheidszorg. Honderden kinderen worden door de strijdende partijen gerekruteerd. Duizenden scholen zijn gesloten.

De Nederlandse Marije Broekhuijsen, die op dit moment in het Hodeidah district de drinkwatervoorziening voor West Jemen coördineert, ziet dagelijks welke verschrikkelijke impact het conflict op kinderen heeft. “Er zijn gevechten in veel delen van het land. Niemand is veilig, zeker kinderen niet. Deze ochtend zag ik een tiener met een geweer bij een checkpoint. Geen kind zou gerekruteerd mogen worden”, aldus Broekhuijsen.

“Dit conflict is een grote tragedie voor Jemenitische kinderen”, aldus Julien Harneis, directeur van UNICEF in Jemen. “Kinderen worden gedood door bommen of kogels en zij die overleven lijden onder de groeiende dreiging van ziekte en ondervoeding. We kunnen dit niet zo laten doorgaan.”

Het rapport benadrukt dat naast het verwoestende effect van het conflict op de kinderlevens nu, de consequenties voor de toekomst van deze kinderen enorm zijn. Bijna tien miljoen kinderen, 80 procent van alle kinderen in het land, hebben dringend hulp nodig.

Sinds de start van het conflict zijn 398 kinderen gedood en 605 gewond geraakt. 377 kinderen zijn gerekruteerd door de strijdende partijen. 15,2 miljoen mensen hebben geen toegang tot basale gezondheidszorg, 900 klinieken zijn gesloten. Meer dan 1,3 miljoen mensen hebben hun huis moeten ontvluchten. 20,4 miljoen mensen hebben geen directe toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen, door onveiligheid en beschadigingen. Bijna 3600 scholen zijn dicht.

UNICEF heeft sinds de start van het conflict extra hulp kunnen verlenen. Medewerkers werken door het hele land heen aan het verstrekken van levensreddende hulp, waaronder het uitdelen van veilig drinkwater en het behandelen van kinderen met verschijnselen van ondervoeding, diarree of longontsteking. Het afgelopen half jaar heeft UNICEF psychologische hulp verleend aan meer dan 150.000 kinderen die getraumatiseerd zijn door het conflict. Ook heeft de hulporganisatie 280.000 mensen geleerd hoe verwondingen te voorkomen door landmijnen en niet ontplofte munitie.

“Er is veel geld nodig om alle kinderen te helpen”, aldus Harneis. “We kunnen niet toekijken hoe kinderen lijden onder deze humanitaire catastrofe.”

UNICEF roept alle partijen op om de gevechten te stoppen en om in elk geval burgerdoelen als scholen, drinkwaterinstallaties en gezondheidsfaciliteiten te ontzien.

Marije