UNICEF: kinderen lijden ernstig onder toenemende geweld Nigeria

22 januari 2015

Het geweld in Nigeria is geëscaleerd tot een grote humanitaire crisis. Bijna één miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht. De situatie is voor kinderen levensgevaarlijk. UNICEF en partners bieden ontheemde en gevluchte kinderen elementaire hulp: schoon water, voeding, gezondheidszorg, onderwijs en bescherming. Zo zijn in Nigeria zijn meer dan 65.000 kinderen behandeld voor ernstige acute ondervoeding.

"Kinderen lijden ernstig onder de gevolgen van het conflict in Nigeria. We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat de dramatisch gevolgen van het geweld in Nigeria overslaan naar landen in de regio", zegt Manuel Fontaine, UNICEF-directeur voor West- en Centraal-Afrika.

De recente aanvallen op de stad Baga hebben geleid tot een nieuwe golf van vluchtelingen in de buurlanden. De overgrote meerderheid onder hen zijn vrouwen en kinderen. De meeste mensen vluchtten naar de noordelijke delen van het land, terwijl meer dan 135.000 mensen hun toevlucht zochten in Kameroen, Tsjaad en Niger.

Zo’n zestig procent van de 25.000 vluchtelingen in het Minawao kamp in Kameroen is kind. Onder hen een alarmerend hoog niveau van ondervoeding. In Tsjaad zijn deze maand ruim 9.000 Nigeriaanse vluchtelingen aangekomen. In Niger is het aantal vluchtelingen in de regio Diffa sterk toegenomen. Vrouwen en kinderen maken 70 procent uit van de 100.000 vluchtelingen aldaar.

Wat UNICEF doet om te helpen:

• In Nigeria zijn meer dan 65.000 kinderen behandeld voor ernstige acute ondervoeding. Getrainde vrijwilligers uit de gemeenschap bereikten meer dan 13.000 kinderen met psychosociale ondersteuning. Meer dan drie miljoen kinderen kregen vitamine A supplementen.

• In Kameroen zijn tien faciliteiten voor schoon water en 160 latrines gebouwd en 1.300 hygiënekits uitgedeeld. In samenwerking met het Rode Kruis gaat UNICEF kinderen screenen en behandelen op ondervoeding. Vier kindvriendelijke ruimtes werden ingericht waar kinderen psychosociale steun krijgen.

• In Tsjaad is UNICEF begonnen met het opschalen van zijn aanwezigheid in de regio rond het Tsjaadmeer. Het UNICEF kantoor in Mao verstrekt levensreddende benodigdheden, zoals hygiënekits en therapeutische voeding naast dekens, kleding, tenten en schoon water.

• In Niger zijn meer dan 96.000 kinderen ingeënt tegen mazelen. Ook zijn onderwijsfaciliteiten uitgebreid.