UNICEF verspreidt winterhulp aan kinderen in ijskoud Midden-Oosten

13 januari 2015

Temidden van het ijskoude winterweer van dit moment heeft UNICEF warme kleren, dekens, kachels en financiële hulp uitgedeeld aan meer dan 900.000 kinderen in Syrië, Irak, Libanon, Jordanië en Turkije. UNICEF schat dat ten minste 7 miljoen ontheemde kinderen dringend hulp nodig hebben. Velen leven in onafgemaakte gebouwen of in tenten en hebben nauwelijks beschutting tegen de temperaturen onder nul, hevige sneeuw en harde wind. Het aantal kinderen dat hulp nodig heeft groeit met de dag.

Zie voor meer informatie en (film) beeldmateriaal http://childrenofsyria.info/winter/

800 winterlibanonjan2015

“We hebben ons uiterste best gedaan zoveel mogelijk kinderen te bereiken. Ons werk werd bemoeilijkt door het extreme weer en de onrusten op sommige plekken”, aldus Maria Calivis, directeur van UNICEF in het Midden-Oosten.

In Syrië heeft UNICEF 350.000 kinderen bereikt met winterse hulpgoederen. De distributie gaat nog door, net als in Libanon, waar UNICEF 200.000 kinderen kleding, dekens en energiebiscuits kon geven. Hulpverleners hielpen vanuit mobiele klinieken nog eens 1600 patiënten. In Jordanië zijn inmiddels 100.000 kwetsbare Syrische vluchtelingenkinderen en hun families bereikt, in Turkije 62.000. In Irak kon UNICEF 200.000 kinderen hulp geven in honderd moeilijk bereikbare berggebieden. “We hebben veel kinderen kunnen bereiken, maar er is nog veel meer hulp nodig”, aldus Calivis.

UNICEF deelt winterkleding uit: jassen, mutsen, laarzen, regenjassen en thermische dekens. Scholen krijgen oliebranders om leslokalen te verwarmen. Ook worden brandblussers uitgedeeld. Daarnaast heeft UNICEF scholen winterklaar gemaakt door de gebouwen te isoleren en zeilen op te hangen voor bescherming tegen regen en overstroming. Ook worden afvoerkanalen voor overtollig water gegraven en komen er zonneboilers voor warm water.

Deze hulpcampagne is specifiek gericht op het bereiken van de meest kwetsbare vluchtelingen. Dat zijn vooral de gemeenschappen die op grote hoogtes leven, waar de koude tempraturen en sneeuw vroeg komt, waar mensen in onafgewerkte hutjes wonen en in gebieden met grote aantallen ontheemde gezinnen die nog nooit hulp hebben ontvangen. Families die schuilen in tenten of hutjes met beperkte toegang tot gezondheidszorg zijn extra kwetsbaar voor uitbuiting of ziekte.

Winterlibanoniiijan2015