UNICEF Sierra Leone opent tientallen behandelunits tegen ebola

14 november 2014

UNICEF opent deze maand veertig behandelunits in Sierra Leone voor de verzorging van ebolapatiënten binnen de eigen gemeenschap. De eerste tien zijn al neergezet. De units, met elk acht bedden, worden door UNICEF opgezet in de risicogebieden, waar veel nieuwe besmettingsgevallen worden verwacht. De noodunits zijn een aanvulling op de grotere ebola behandelcentra, die vaak overvol zitten. In Sierra Leone zijn meer dan 4700 geregistreerde ebolapatiënten en elke dag loopt hun aantal op. UNICEF, een van de organisaties van Giro555, zet vol in op bestrijding en preventie van ebola.

800 materialsfor1cccwarehouse

Het is zaak nieuwe ebolapatiënten zo snel mogelijk te behandelen zonder anderen te besmetten. De noodunits van UNICEF kunnen snel worden ingezet en zijn gemakkelijker toegankelijk voor patiënten. De centra zijn uitgerust met basisgezondheidszorg, ontsmettingsproducten en beschermende kleding voor het ondersteunend personeel. Het vormen professionele verzorgingsplekken vlakbij of binnen de gemeenschap. “Om besmetting te voorkomen moeten ebolapatiënten zo snel mogelijk worden geïsoleerd, maar daar is draagvlak onder de bevolking voor nodig. Hulp verlenen binnen de dorpsgemeenschappen helpt dan, en ook dat familieleden van patiënten op een veilige manier kunnen meehelpen bij de zorg”, legt Roeland Monasch uit, directeur van UNICEF in Sierra Leone.

Vanuit de noodunits organiseert UNICEF ook voorlichting. Teams van vrijwilligers, gezondheidswerkers en leraren gaan langs de huizen om mensen te leren hoe besmetting met ebola te voorkomen is.

Sinds begin augustus heeft UNICEF voor bijna 3.000 ton aan essentiële hulpgoederen overgevlogen naar de door ebola getroffen landen Guinee, Liberia en Sierra Leone. De hulpgoederen bestaan onder andere uit medicijnen en uit beschermende kleding voor medische staf, schoonmakers en medewerkers van instellingen die met ebola te maken kunnen krijgen. Er zijn 8,5 miljoen sets wegwerphandschoenen verstrekt. De meeste onderdelen van de beschermende kleding zijn voor eenmalig gebruik, om risico op besmetting te voorkomen.

Behalve aan de bestrijding en preventie van ebola in de getroffen gebieden werkt UNICEF ook aan ebolapreventie in Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Ghana, Mali, Nigeria, Senegal en Gambia. Met grootschalige voorlichtingscampagnes over hoe besmetting te voorkomen is. In risicogebieden deelt UNICEF onder meer zeep en chloor uit. Voorlichting over hygiëne is van levensbelang om verdere verspreiding van ebola tegen te gaan. Ook zorgt UNICEF voor weeskinderen en andere overlevenden van ebola. Daarnaast helpt UNICEF gezondheidscentra in de getroffen regio’s, zodat de normale medische zorg voor kinderen toegankelijk blijft.

Bij uitzonderlijke humanitaire rampen slaan 10 hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij werken daarbij samen met de Nederlandse omroepen en vragen heel Nederland om zich aan te sluiten. Via Giro555 voeren de samenwerkende hulporganisaties gezamenlijk actie om mensen in Nederland te vragen geld te storten voor hulp aan slachtoffers van rampen. Namens de hulporganisaties houdt Giro555 het Nederlandse publiek voortdurend op de hoogte over de ramp, de hulpverlening en de bestedingen van het Nederlandse geld. Aangesloten organisatie zijn CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

 

Materialsfor1cccwarehouse