Den Haag vanaf 1 januari 2015 UNICEF-stad

4 november 2014

Den Haag steunt vanaf 1 januari 2015 een jaar lang kinderrechtenorganisatie UNICEF. Dat maakten wethouder Ingrid van Engelshoven, UNICEF-directeur Jan-Bouke Wijbrandi en de Haagse UNICEF-ambassadeur Paul van Vliet op 3 november bekend. De gemeente, haar inwoners, scholen, bedrijven, evenementen en andere organisaties zetten zich een jaar lang in voor UNICEF, waarvan de Nederlandse tak in 2015 tevens 60 jaar bestaat.

Unicef01b05281

Den Haag, Internationale Stad van Vrede en Recht, ondersteunt sinds 2005 om de twee jaar een organisatie die zich internationaal inzet voor vrede en recht. Tien jaar geleden was UNICEF het eerste goede doel. Na het Rode Kruis, Warchild, AMREF Flying Doctors en Save the Children gaat Den Haag vanaf januari weer in actie komen voor UNICEF. Het College van B&W heeft UNICEF eerder dit jaar als goed doel voor de stad geselecteerd vanwege het 60-jarig bestaan van UNICEF en de bijzondere relatie die de VN-stad en de VN-kinderrechtenorganisatie van oudsher hebben.

UNICEF is een van de grootste kinderrechtenorganisaties van de wereld. In 190 landen helpt UNICEF kinderen met beter onderwijs, vaccinaties, drinkwatervoorzieningen en noodhulp. Het geld dat in het actiejaar in Den Haag wordt ingezameld zal worden besteed aan het verbeteren van de situatie voor kinderen in Indonesië. In Indonesië vindt geweld tegen kinderen op grote schaal plaats. UNICEF gaat zich met behulp van de stad Den Haag inzetten om deze schending van de rechten van het kind aan te pakken.

Bij de bekendmaking waren ook zes Haagse UNICEF-ambassadeurs aanwezig die zich een jaar lang zullen inspannen om Den Haag te mobiliseren voor het actiejaar: Paul van Vliet (cabaretier en Haags ereburger), Mark Boulas (oprichter en executive producer van Rockstone Sessions), Willem Post (commentator en Amerika-deskundige), Ouafa Oualhadj (debatleidster, journaliste en studente), Nicolette Krul (presentatrice Omroep West) en Bruno Bruins (oud-wethouder, voorzitter Raad van Bestuur UWV en voorzitter Ondernemersgala). Het team ambassadeurs zal de komende tijd worden uitgebreid. In januari wordt het actiejaar officieel gestart met de presentatie van de campagne en het complete team van ambassadeurs.

In 2015 zullen diverse evenementen, waaronder het Ondernemersgala Den Haag, de City-Pier-City-loop en het Just Peace-weekend, in het teken staan van het goede doel. UNICEF zal actief scholen, bedrijven, sportverenigingen en andere partijen in de stad benaderen om mee te doen. Ook medewerkers van de gemeente Den Haag zullen zich een jaar lang gaan inzetten voor het goede doel.