UNICEF vindt nieuwe Koningin van de Jeugd in Alphen aan de Rijn

18 mei 2014

Kinderrechten gáán niet alleen over kinderen en jongeren, jongeren hebben er ook wat over te zeggen. Ruim 200 jongeren lieten zaterdag 17 mei op het Willem de Zwijger College in Papendrecht volop van zich horen tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Na een spannende sprekerswedstrijd werd Linda Gebel (14) van het Ashram College uit Alphen aan de Rijn gekozen als de Koningin van de Jeugd 2014.

Gs debatten032

‘Jongeren hebben vaak goede ideeën, maar ik maakte me er boos over dat niemand die ideeën serieus neemt. Ik zeg niet dat we het beter weten dan volwassenen maar onze mening telt ook’, zegt Linda over haar motivatie om zich op te geven voor de verkiezing. Tijdens haar speech spreekt ze bevlogen over een samenleving met meer liefde en respect in plaats van minder Marokkanen. Ze bouwt haar speech zo mooi op dat de zaal in één ruk opstaat als ze vraagt wie het met haar eens is. Ook de jury is verkocht. Een paar minuten later wordt ze door de Koning van de Jeugd 2013 Younes Ouaali gekroond. Linda neemt de koninklijke taak van Younes over en zal op Kleine Prinsjesdag op 12 september een zelfgeschreven Troonrede uitspreken in de Ridderzaal.

Tussen de veertig debatteams uit het hele land ging het er op deze zonnige zaterdag eveneens bevlogen aan toe. Stellingen gaan onder meer over online veiligheid, bijbaantjes en onderwijs. ‘Geachte jury en tegenstanders,’ begint Renée van der Spek (15) van het Erasmiaans Gymnasium uit Rotterdam haar betoog tegen de stelling: Ouders moeten altijd mee kunnen kijken met het internet- en telefoongedrag van hun kinderen. Moeiteloos haalt ze vervolgens de artikelen uit het VN-Kinderrechtenverdrag erbij die haar mening onderbouwen (artikel 16: het recht op privacy en artikel 5: rol en verantwoordelijkheid van ouders).

Tientallen vrijwilligers jureerden de vele debatten. De acht winnende debatteams gaan op Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal in debat met Kamerleden. Dat zijn: St. Willibrord Gymnasium, (Deurne), Groene Hart Lyceum, (Alphen aan den Rijn), Utrechts Stedelijk Gymnasium, (Utrecht), Johan de Witt Gymnasium, (Dordrecht), Ashram College, (Alphen aan den Rijn), Vossius Gymnasium, (Amsterdam), Wellant Mavo Stek, (Dordrecht), Montessori Lyceum Herman Jordan, (Zeist).

Door mee te doen aan het UNICEF Kinderrechtendebattoernooi en de Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd leren kinderen hun mening te verwoorden. Dat is een van de belangrijkste rechten uit het VN-Kinderrechtenverdrag. Op 20 november 2014 bestaat het Kinderrechtenverdrag precies 25 jaar. Zoals Walther Hesselink van UNICEF zegt: ‘Het is niet alleen belangrijk dat we jongeren een plek geven om hun stem te laten horen, we zorgen er ook voor dat er naar hen geluisterd wordt.’

UNICEF Nederland organiseert het debattoernooi samen met het Nederlands Debat Instituut. Met circa 200 deelnemers is dit het grootste debattoernooi voor jonge middelbare scholieren.

 

 

 

Gs unicefdebattenvoorbereiding007