UNICEF zoekt nieuwe Koning van de Jeugd

14 mei 2014

Op zaterdag 17 mei nemen scholieren uit heel Nederland het tegen elkaar op in sprekerswedstrijden. Dit gebeurt tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi op het Willem de Zwijger College in Papendrecht. Een jury roept de leerling die het beste kan speechen uit tot Koning(in) van de Jeugd. Deze mag op Kleine Prinsjesdag, op 12 september, in de Ridderzaal zijn of haar eigen Troonrede voorlezen. Met circa 200 deelnemers is dit het grootste debattoernooi voor jonge middelbare scholieren.

Gs debatten176ysjnatura

Tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi spreken debatteams, bestaande uit vier leerlingen van scholen uit heel het land, over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn. Het gaat onder meer over online veiligheid, bijbaantjes en onderwijs. Tientallen vrijwilligers jureren de vele debatten. De acht beste debatteams gaan op Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal in debat met Kamerleden.

Younes Ouaali werd vorig jaar gekozen tot Koning van de Jeugd en sprak na zijn troonrede in de Ridderzaal VWS-staatssecretaris Van Rijn aan op kinderrechten. Bij de aankomende Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd is Younes jurylid. “Ik heb veel geleerd van het debattoernooi”, vertelt Younes Ouaali. “Ik krijg vaak de vraag: wat wil je worden? Vroeger was mijn antwoord automatisch: ik weet het niet. Door dit debattoernooi weet ik wat ik nu en later wil doen. Ik wil strijden voor de kinderrechten, want kinderen moeten worden gehoord.”

Door mee te doen aan het UNICEF Kinderrechtendebattoernooi en de Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd leren kinderen hun mening te verwoorden. Dat is een van de belangrijkste rechten uit het VN-Kinderrechtenverdrag. Op 20 november 2014 bestaat het verdrag precies 25 jaar. UNICEF Nederland organiseert het debattoernooi samen met het Nederlands Debat Instituut.