Een sms over ebola kan levens redden

10 april 2014

Met behulp van sms stuurt UNICEF inwoners van de West-Afrikaanse landen waar ebola is uitgebroken levensreddende informatie toe over deze dodelijke ziekte. Ook via radio en tv geeft UNICEF informatie. ‘Veel mensen in dit deel van de wereld hebben nog nooit van ebola gehoord. De wildste geruchten doen de ronde, dus het is van belang dat mensen de juiste kennis krijgen om zich te beschermen’, aldus Guido Borghese van UNICEF in West-Afrika. ‘We gebruiken elke vorm van communicatie in verschillende dialecten om zoveel mogelijk levens te redden. Het is een race tegen de klok om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.’

West-Afrika heeft op dit moment te kampen met de eerste grote uitbraak van ebola, een virus waarvoor geen vaccin en geneesmiddelen zijn.  ‘Ebola doodt mensen, maar veel meer mensen lopen het risico om besmet te raken door gebrek aan informatie of juist door de verkeerde informatie te krijgen’, stelt Borghese. ‘Mensen die symptomen van ebola vertonen moeten zo snel mogelijk naar gezondheidscentra om hun overlevingskansen te vergroten en om verdere besmetting van anderen te voorkomen.’

UNICEF zet massamedia en digitale media in in Guinnee, Liberia, Sierra Leone, Ivoorkust, Senegal, Mali and Guinnee Bissau. In Liberia werkt de noodhulporganisatie samen met telecommunicatie maatschappijen om 500.000 sms’jes over ebola te versturen. In Guinee geeft UNICEF levensreddende informatie door langs de deuren te gaan en posters en folders te verspreiden. In Liberia, Sierra Leone, Senegal, Mali en Ivoorkust is UNICEF te gast in radioprogramma’s om over het virus en hygiëne te praten.

In Ivoorkust zet UNICEF met de medewerkers tenten op die gebruikt worden als quarantaineruimten. UNICEF voorziet de besmette gebieden ook van zeep, chloor en handschoenen. Specifieke cijfers: In de meest besmette gebieden van Guinee zijn inmiddels 77.400 flessen chloor gedistribueerd, meer dan 300.000 stukken zeep, 150.000 paar handschoenen en 1650 kilo ontsmettingsmiddel. Naar Liberia heeft UNICEF zeven cholera kits gestuurd, acht quarantainetenten, 15.360 stukken zeep, 725 kilo ontsmettingsmiddel en 9200 emmers.