Aantal ernstig ondervoede kinderen in Tigray vertienvoudigd

30 juli 2021

Meer dan 100.000 kinderen in de Noord-Ethiopische regio Tigray lijden op korte termijn aan ondervoeding. Dat is tien keer meer dan in de afgelopen jaren. Nu UNICEF meer districten in de Tigray-regio heeft kunnen bereiken, wordt duidelijk dat de situatie van kinderen in de regio nog veel alarmerender is dan eerder werd geschat.

De zes maanden oude Wegahta wordt behandeld met noodvoeding

De zes maanden oude Wegahta wordt behandeld met noodvoeding

De zes maanden oude Wegahta wordt behandeld met noodvoeding

Uit de nieuwe gegevens blijkt ook dat bijna de helft (47 procent) van alle zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven acuut ondervoed is. Dit kan leiden tot complicaties, waardoor het risico op moedersterfte tijdens de bevalling toeneemt. Ook is er verhoogd risico op baby's met een laag geboortegewicht, die veel vatbaarder zijn voor ziekte en vroegtijdig overlijden.

Uitbraken van ziektes

Er zijn grote voedseltekorten en er is veel schade, onder meer aan ziekenhuizen en aan water- en sanitaire voorzieningen. Het risico op uitbraak van ziektes is enorm, vooral op de overvolle, onhygiënische locaties waar de ontheemde gezinnen worden opgevangen.

De 25-jarige moeder Ababa moest gedwongen thuis bevallen van haar jongste kind omdat het ziekenhuis in Gijet is verwoest

De 25-jarige moeder Ababa moest gedwongen thuis bevallen van haar jongste kind omdat het ziekenhuis in Gijet is verwoest

De 25-jarige moeder Ababa moest gedwongen thuis bevallen van haar jongste kind omdat het ziekenhuis in Gijet is verwoest

Geen antibiotica en elektriciteit

De omstandigheden voor kinderen zijn schrijnend. Er zijn onvoldoende middelen voorradig die nodig zijn om de acute ondervoeding te bestrijden. Er is geen antibiotica en ziekenhuizen hebben geen elektriciteit. Bovendien liggen de reguliere vaccinatiecampagnes voor kinderen al maanden stil.

Niet genoeg voorraad

Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland: ‘UNICEF heeft volledige toegang nodig tot de hele regio om kinderen en vrouwen te helpen. Op dit moment zijn er bij lange na niet genoeg voorraden. Om deze ramp te stoppen is meer hulp nodig en moeten hulpdiensten hun werk ongehinderd kunnen doen. UNICEF roept alle partijen op om hun verplichting om kinderen te beschermen na te komen.’

Help de kinderen in Tigray overleven

Help nu