Eerste tussenstand Giro555 lager dan verwacht

17 mei 2021

De Nationale Actie Samen in actie tegen corona is in volle gang en heeft tot nu toe € 1.074.059 opgeleverd. "In de afgelopen vijf jaar is dat op de vijfde dag van een landelijke Giro555-actie nooit eerder zo laag geweest," zegt actievoorzitter Suzanne Laszlo.

Coronatestcentrum op de grens tussen India en Nepal

Coronatestcentrum op de grens tussen India en Nepal. In Nepal loopt het aantal coronabesmettingen razendsnel op. Het land heeft momenteel het hoogste reproductiegetal van de wereld.

Coronatestcentrum op de grens tussen India en Nepal. In Nepal loopt het aantal coronabesmettingen razendsnel op. Het land heeft momenteel het hoogste reproductiegetal van de wereld.

Suzanne Laszlo heeft begrip voor de relatief lage opbrengst: "We zijn blij en dankbaar voor alle bijdragen die we tot nu toe hebben gekregen. Deze actie is anders, dat realiseren we ons. Veel mensen in Nederland zitten zelf nog met een hoofd vol zorgen door de pandemie. Het kan daarom voelen als 'te veel' om ook te denken aan de situatie van mensen ver weg. Ook de omvang van de ramp en de hulp die nodig is kan overweldigend voelen. We voeren dit keer niet voor één land campagne, maar voor alle kwetsbare landen. Nederlanders staan bekend om hun solidariteit en vrijgevigheid. Dat geeft ons vertrouwen in een positief verloop van de rest van de actie."

555Collectebus rijdt door het land 

Sinds de start van de actie op 12 mei rijdt de 555Collectebus door het land. Bij de bus komen bijvoorbeeld mensen uit de Nepalese en Indiase gemeenschap langs. Dat geldt ook voor artsen en BN’ers die de actie een warm hart toedragen.
 

Samen in actie tegen corona

geef nu
De 555Collectebus van Giro555

De 555Collectebus van Giro555 

De 555Collectebus van Giro555 

"Mensen vertellen mij dat zij het ook moeilijk hebben in deze tijd, maar dat ze alsnog willen bijdragen om mensen in nood te helpen," zegt Suzanne Laszlo. De beelden van de noodsituatie in India maken indruk, maar worden soms ook weer vergeten omdat er in ons eigen land veel aan de hand is. Laszlo hoort vaak de vraag waarom er geen geld wordt opgehaald voor Nederlandse coronaslachtoffers. "De hulporganisaties achter Giro555 werken vooral in lage- en middeninkomenslanden waar regeringen minder dan in Nederland in staat zijn slachtoffers medisch te ondersteunen," legt ze uit.

Tussenstop met Aboutaleb en Gommers

De bus gaat vandaag naar Rotterdam, waar burgemeester Aboutaleb langskomt, samen met schrijver Ernest van der Kwast, intensive care specialist Diederik Gommers en internist Robin Peeters. Op dinsdag is de bus in Den Haag, waar onder meer fractievoorzitters langskomen.

Dit doen de hulporganisaties achter Giro555

Het ingezamelde geld van de actie is bedoeld voor coronaslachtoffers en voor het mogelijk maken van vaccineren in kwetsbare landen. Daarnaast wordt met het geld voorlichting gegeven over het belang van vaccineren en het bestrijden van misinformatie.

Samen in actie tegen corona

geef nu