Eerste prik is voor zorgverlener in Ivoorkust

1 maart 2021

De allereerste inenting met een COVAX-vaccin is een feit: op 1 maart kreeg Phénix Azian, een verpleegkundige in Ivoorkust als een van de eerste zorgverleners de prik in de bovenarm. Een historisch moment, en de eerste stap richting de wereldwijde indamming van de coronapandemie.

Zorgverlener in Ivoorkust krijgt inenting

'Iets voorkomen is makkelijker dan iets genezen. We hebben de vaccins om besmettingen te voorkomen en ik vraag iedereen om zich te laten vaccineren,' zegt Phénix Azian.

'Iets voorkomen is makkelijker dan iets genezen. We hebben de vaccins om besmettingen te voorkomen en ik vraag iedereen om zich te laten vaccineren,' zegt Phénix Azian.

‘Ik heb ervoor gekozen om te laten inenten vandaag omdat de coronapandemie een enorme wereldwijde crisis is. Mijn collega’s en ik werken aan de frontlinies en krijgen daarom als eerste een vaccin,’ vertelt Phénix.

‘Ik roep iedereen in Ivoorkust op: neem corona serieus, deze vaccins zijn belangrijk. Iets voorkomen is makkelijker dan iets genezen. We hebben de vaccins om besmettingen te voorkomen en ik vraag iedereen om zich te laten vaccineren.’  

Op 26 februari kwamen de 504.000 vaccins en 505.000 injectiespuiten aan in Ivoorkust. Eerder kwamen er al vaccins aan in Ghana, waar ook deze week de inentingen van start zullen gaan.

Verpleegster in Ivoorkust met vaccin

Verpleegster Konan Aphouet heeft vandaag de eer om de eerste prikken in de armen te zetten in het Treichville vaccinatiecentrum in Abidjan. 

Verpleegster Konan Aphouet heeft vandaag de eer om de eerste prikken in de armen te zetten in het Treichville vaccinatiecentrum in Abidjan. 

UNICEF helpt bij de eerlijke verdeling van coronavaccins

Samen met onze partners bij COVAX werkt UNICEF aan de eerlijke verdeling van coronavaccins in 92 lage- en middeninkomenslanden. De tien rijkste landen van de wereld hebben tweederde van de coronavaccins opgekocht, waardoor armere landen achterin de rij staan. Dat mag natuurlijk niet gebeuren; de coronacrisis is een wereldwijd probleem, en iedereen moet toegang hebben tot de oplossing. UNICEF helpt bij het verdelen, verzenden en bezorgen van de vaccins, en we leiden zorgpersoneel op en ondersteunen overheden bij het opzetten van vaccinatiecampagnes.